Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Зимски цензус белоглавог супа у Србији и на Балкану

У организацији Завода за заштиту природе Србије у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту природе, управљачима заштићених подручја (ДОО „Резерват Увац“, ЦПР „Натура“ и УГ „Јадовник - оаза нетакнуте природе“ из Пријепоља) и другим организацијама у Србији је спроведено треће зимско бројање белоглавог супа.

Редовно годишње зимско бројање белоглавог супа у Србији се реализује у оквиру међународног зимског цензуса белоглавог супа на Балкану који се изводи на свим локацијама у исто време. Бројање белоглавог супа у Србији се одвијало истовремено на три локације: подручје СРП „Увац“, СРП „Клисура реке Милешевке“ и подручје СРП „Клисура реке Трешњице“ и Соколских планина. Такође, 10. међународно зимско бројање белоглавог супа је обављено у Бугарској, континенталном делу Грчке и Македонији.

Упркос веома лошим метеоролошким условима (кишa и маглa) бројање белоглавих супова у Србији и на Балкану је успешно обављено и добијени су веома значајни резултати. На подручју Србије је избројано укупно 327-331 јединка (укупна бројност је процењена на око 350 јединки), у Бугарској је укупно избројана 201 јединка, у континенталној Грчкој 72 јединке и у Македонији само 29 јединки (без утврђене бројности у Демир капији због магле). Укупно на подручју Балкана (без Крита и Кварнерских острва) је избројано 629 јединки.

У Србији, у Специјалном резервату природе „Клисура реке Трешњице“ утврђено је присуство 47-51 јединка, у Специјалном резервату природе „Клисура реке Милешевке“ 31 јединка (непотпуна цифра), и Специјалном резервату „Увац“ 249 јединки белоглавог супа. На основу ових података процењује се да је у целини бројност белоглавих супова слична у односу на прошлу годину. Међу присутним птицама преовладавају одрасле јединке, а у знатно мањем броју налазе се младе јединке (иматуруси) старе између 2 и 5 година. Према мониторингу и цензусу процењено је да у Србији постоји око 145 парова белоглавих супова. Знатно повећање популације белоглавих супова у Србији је констатовано током последње деценије, које је процењено на око 60 %. Међутим, тренд ове врсте је генерално стабилан или је у благом повећању последњих година услед повременог пада и флуктуације бројности птица у неким колонијама (у клисури Трешњице и у клисури Милешевке услед повремених тровања, убијања и других угрожавајућих фактора). Такође, бројност белоглавог супа на Балкану је у благом повећању у поређењу са прошлом годином (602 јединке).

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.