Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Међународни попис птица водених станишта у Србији у току

У Србији је 10. јануара започела, и све до 30. јануара ће трајати акција бројања птица водених станишта, која је део Међународног пописа водених птица (International Waterbird Census – IWC). Акцију у Србији координира Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, у сарадњи и уз помоћ бројних орнитолога и љубитеља птица, ове године њих преко 150.

Међу пописивачима који ће током јануара месеца обићи око 500 локалитета су и орнитолози Завода, који ће у овој акцији дати свој стручни допринос. Протекле недеље учествовали су у бројању птица на Гружанском језеру у језеру Ћелије, а следи бројање птица на Западној Морави и дуж тока Дрине. Бројање птица на Морави и Дрини даће више података о стању орнитофауне на овим за заштиту природе и биодиверзитета Србије значајним подручјима, и допринети планирању њиховог очувања.

Међународни пописи водених птица се на нашим просторима различитим интензитетом спроводе од 1982. године, и представљају најстарије организовано пописивање птица на нашем простору, наглашава се у саопштењу Друштва које су упутили јавности поводом почетка акције бројања птица.

У свом сопштењу наводе да ће волонтери акције, као и претходних година, покушати да обиђу што дуже деонице токова Велике Мораве, Саве, Тисе и Дрине који протичу кроз Србију, а поново је у плану да се обиђе цео ток Западне Мораве. Река Дунав и даље представља највећи изазов за обилазак будући да се ради о скоро 600 речних километара са бројним Дунавцима, адама и мртвајама, наводи се у саопштењу.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије позвало је заинтересоване да се прикључе попису, и допринесу унапређењу знања о зимској распрострањености птица у Србији.

Корисни контакти:

http://www.wetlands.org/OurWork/Biodiversity/Monitoringwaterbirdpopulations/tabid/773/Default.aspx

http://www.pticesrbije.rs/pdf/IWC-2015-najava.pdf

Аутор Фотографија - Марија Катић

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.