Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Националне кандидатуре за међународне еко сертификате плава застава и зелени кључ

На састанку одржаном 27. јануара у просторијама Туристичке организације Србије у Београду, у организацији НВО „Амбасадори животне средине“, национални жири, подржао номинацију плаже „Савско језеро“ на Ади Циганлији за програм „Плава застава“ за плаже и марине и хотела Радисон (Radisson) у Београду за програм „Зелени кључ“ за смештајне капацитете.

Плажа „Сaвско језеро“ на Ади Циганлији, по четврти пут се кандидује за добијање Плаве заставе за квалитет плаже и одрживо управљање водама и обалним појасом. Плажа „Савско језеро“ је већ три године носилац овог престижног еко признања, које носe неке од најлепших плажа на свету. Одлуку о додели Плаве заставе на годишњем нивоу доноси међународни жири Фондације за едукацију у области заштите животне средине у Копенхагену, коју је основао Европски савет. У програм је укључено више од 30 европских земаља и велики број ваневропских држава којима је туризам један од стратешких циљева. Плаву заставу могу да добију само плаже које испуњавају високе критеријуме у области квалитета воде, безбедности, еколошког менаџмента и програма еколошког образовања. Плава застава је сертификат који гарантује висок квалитет плаже и развој туризма у складу са еколошким стандардима.

Ове године први пут је кандидован представник наше земље за Зелени кључ. Програм који настоји да оствари четри циља: едукацију власника, особља и клијената о заштити животне средине и одрживом развоју, смањење утицаја смештајних објеката на животну средину, остварење економске добити као резултат смањења потрошње и промоцију смештајних објеката са еко сертификатом. Уколико међународни жири потврди подржану кандидатуру од стране националног жирија, хотел Радисон ће бити први смештајни објекат у Србији са сертификатом Зелени кључ. Препознајући значај еко сетификације заинтересованост за номинацију су показали и представници Кантри клуб хотела „Бабе“ који се налази на Космају.

Састанак су водиле и кандидатуре представиле чланивима жирија проф. др Анђелка Михајлов, национални ментор програма Фондације за еколошко образовање и Александра Младеновић, национални координатор за програм Плава застава. Национални жири, по пропозицијама су чинили представници министарстава, градске управе Београда и стручних установа задужених за област заштите животне средине, туризма, науке и образовања, као и невладиних организација ангажованих у реализацији ових програма.

У раду националног жирија учествовали су и др Ненад Секулић и Наташа Панић, стручни сарадници Завода за заштиту природе Србије.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.