Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Прва изложба фотографија „Природа Србије - 2014“

Прву изложбу фотографија сталног фото конкурса Завода и Фото савеза Србије „Природа Србије“ отворио је, 16. фебруара у Београду у галерији „Прогрес“, Игор Рил, уредник издања за Србију, престижног светског часописа о природи и пределима National Geographic. У поздравној речи, Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије указао је на значај фото конкурса и изложбе у промоцији и раду на заштити природе. О успеху фото конкурса и квалитету добијених фотографија, у име Фото савеза Србије и стручног жирији, говорио је Мирослав Предојевић, председник Уметничког савета Фото савеза Србије.

На основу одлуке стручног жирија у саставу: Милан Живковић, Бранислав Бркић и Мирослав Предојевић, победницима фото конкурса на годишњем нивоу за 2014. годину, награде Завода и медаље Фото савеза Србије уручили су Александар Драгишић, директор Завода и Дејан Вукићевић, уредник изложбе.

Прву награду Завода (одлазак на истраживачки терен са стручњацима Завода) и златну медаљу Фото савеза добио је Влада Маринковић за фотографију „Градски парк Вршац“. Другу награду Завода (боравак у Образовно-истраживачком пункту „Тара центар“ у Националном парку „Тара“) и сребрну медаљу Фото савеза добили су Ацо Бојанић за фотографију „Змијче“ и Небојша Перовић за фотографију „Спајића језеро“. Добитници треће награде Завода и бронзане медаље Фото савеза су: Виолета Милутиновић за фотографију „Бело“, Зоран Милутиновић за фотографију „Скривене уши“ и Драган Симић за фотографију „Комарци“. Добитници похвала су: Геза Фаркаш, Слободан Зечевић, Весна Мијаиловић, Золтан Бисак и Оља Симовић.

Свечано отварање изложбе пратио је и богат музички програм. Отварање изложбе почело је уз химну природи коју је извео Дечји хор музичке радионице Мари Мари, као и песме „У Београду“ и „У срцу срце“. Николина Ковачевић, извођењем изворне народне песме „Где си било jаре моје“, визуелни доживљај природе на фотографијама, употпунила је звуком наших предела. Да отварање протекне у споју уметности и природе, својим наступом допринеле су и чланице гудачког квартета „Аrco“, које су извеле нумере: „Personal Jesus“ од Depeche Mode, „Yesterday“ од The Beatles и „Viva La Vida“ од Coldplay.

Програм отварања изложбе пропратило је више од 150 званица, као и бројни представници медија.

Поздравне речи са отварања прве изложбе фотографија „Природа Србије – 2014“ Игора Рила, уредника National Geographic Srbija, Александра Драгишића, директора Завода и Мирослава Предојевића, председника Уметничког савета Фото савеза Србије моћи ћете да прочитате у рубрици Фото конкурс на интернет презентацији Завода.

Изложба ће у галерији „Прогрес“ у Београду трајати до 22. фебруара. Прве дане изложбе обележиле су организоване групне посете студената Факултета примењених уметности Универзитета у Београду и више Туристичке школе, као и ученика београдских основних школа, поред бројних индивидуалних посета.

Након Београда изложба се сели у Ниш, где ће је сви заинтересовани моћи погледати у галерији Друштва архитеката Ниша, у периоду од 24. фебруара до 06. марта 2015. године.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.