Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одред извиђача из дома у Звечанској у посети Заводу

Завод за заштиту природе Србије 27. фебруара посетили су чланови одреда извиђача из Дома у Звечанској улици у Београду. Млади извиђачи дошли су у Завод како би научили шта све могу видети од биљних и животињских врста и како да се понашају у природи, а да не угрозе њихова станишта. Поред обуке у орјентацији и сналажењу у природи које су у оквиру извиђачких програма прошли, млади извиђачи показали су велико интересовање да сазнају које прирoдне вредности и реткости могу видети у различитим крајевима Србије.

У том циљу у Заводу су извиђачи узраста од седам до четрнаест година, обишли сталну изложбену поставку „Природа Србије“, и сазнали који све екосистеми постоје код нас, шта су основне вредности националних паркова, како се штити био- и геодиверзитет, како се чувају дивље врсте под контролом промета (лековито биље, шумски плодови, жабе, пужеви...), шта је геонаслеђе и како се штити и како свако од нас може помоћи у заштити природе. Спремност да се укључе у заштиту природе извиђачи су показали и током гледања филма о спасавању гнезда последњег пара орла крсташа у Националном парку „Фрушка гора“, постављајући бројна питања о животу и навикама ове врсте.

Као подстицај за даље ангажовање и припрему за боравак у природи Завод је свим члановима одреда извиђача поклонио часопис Свет природе: еко забавник, друштвену игру Еко скакалица и за просторије Дома постере о дрвенастим и биљним врстама, као и слагалице са мотивима ретких врста (белоглави суп, панчићев скакавац и рис).

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.