Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Представљена монографија „Белоглави суп“ Братислава Грубача у амбијенту изложбе „Природа Србије 2014.“

Најновије издање светског стручног домета, монографију „Белоглави суп“ аутора Братислава Грубача, Завод је представио 10. марта 2015. у нарочитом амбијенту галеријског простора Установе културе “Пароброд”.

Монографија „Белоглави суп“ целовити је приказ биологије, екологије, дистрибуције и заштите белоглавог супа у свету, са детаљним освртом на стање у Европи и на Балканском полуострву. Ова, најновија књига орнитолога Братислава Грубача у издању Завода представљена је у атмосфери оплемењеној изложбеном поставком фотографија “Природа Србије - 2014” из фотоконкурса Завода, и у присуству бројних гостију - стручњака орнитолога, представника установа и институција којe су у области заштите природе и биодиверзитета, управљача заштићених подручја значајних за очување птица грабљивица, невладиних организација, награђених аутора фотографија из фотоконкурса, представника медија, и бројних других љубитеља природе. Кроз причу о јединственом делу, дата је реч величанственој птици белоглавом супу, и њеној заштити.

Монографија „Белоглави суп“ је највећи самостални издавачки подухват Завода, и последње у низу издања којима Завод, кроз своју издавачку делатност праћену образовно-промотивним активностима, прати и подржава стручне послове у заштити природе, нагласио је директор Завода Александар Драгишић у својој поздравној речи. Ово дело производ је вишегодишњег рада аутора Братислава Грубача, орнитолога Завода, на истраживању и заштити птица грабљивица, али је уједно и израз остварене сарадње са другим експертима, заштитарским и стручним институцијама, управљачима природних добара и појединцима који су помагали овај рад. Директор Завода Александар Драгишић је, изражавајући захвалност због остварене сарадње и подршке Заводу у издавању ове јединствене публикације, најавио наредно издање од националног и глобалног значаја, објављивање црвених књига из области фауне, које Завод припрема у сарадњи са Биолошким факултетом Универзитета у Београду.

Белоглави суп је врста лешинара која је у Србији пре неколико деценија била пред нестајањем. Најновије издање Завода представља студију о овој врсти, која последњих година константно бележи повећање бројности захваљујући вишедеценијском раду на њеној заштити и унапређењу популације. Белоглави суп, поред свог биолошког, еколошког значаја и улоге у природи, нераскидиво је повезан са човеком. Та веза, која је своје културолошко и духовно значење изразила кроз бројне симболе током векова, нашла је своје место и у књизи, у делу чији је одломак овом приликом прочитао глумац Милош Цветковић, директор академског позоришта у Нишу, добитник награде за најбољег младог глумца на Данима комедије 2014. у Јагодини.

Монографија “Белоглави суп“ једна је од најсвеобухватнјих и најажурнијих публикација ове врсте, истакао је један од рецензената књиге, помоћник директора Завода Горан Секулић обраћајући се публици. До данас, оваква књига могла се наћи једино у иностранству, и од изузетног је значаја што тако целовиту студију о једној врсти данас има и Србија. Аутор је успео да анимира бројне стручњаке и научнике, и да у припреми монографије сабере изузетно велики број актуелних података о белоглавом супу из целог света, што је обезбедило нарочити квалитет ове студије, чиме се подигла лествица у издаваштву о заштићеним врстама код нас, рекао је. Међутим, упркос стручности која је евидентна, текст књиге је задржао читкост и разумљивост за шири круг публике. Књига ће послужити научницима и стручњацима у овој области, и свима који се баве заштитом природе, али истовремено, сигурно ће представљати подстрек онима који тек почињу да се баве птицама, као што су то својевремено биле монографије о орлу брадану и суром орлу истог аутора, закључио је Секулић.

Представљајући своје најновије дело, аутор монографије Братислав Грубач објаснио је да је монографија о белоглавом супу настала с циљем да се „изнесе комплетан преглед живота и проблема заштите ове интересантне, угрожене и симболичне птице на један стручан и приступачан начин која би била увод у даља истраживања и заштиту ове угрожене врсте код нас, Балкану и уопште“.

„У књизи сам приказао општу биологију и заштиту ове величанствене птице у свету (односно њеном ареалу), с посебним освртом на подручје Балкана и Европе у савременом периоду. Књига представља синтезу мојих библиографских и теренских истраживања. Користио сам преко 400 референци, које укључују и већи број мојих публикованих и непубликованих података добијених током истраживања ове врсте у Србији, Македонији и другим областима. У књизи је приказано 127 аутентичних фотографија врсте које су снимљене у разним подручјима, од разних аутора. Такође, дате су две оригиналне мапе распрострањености врсте у свету и Медитерану.“

Братислав Грубач је овом приликом изразио нарочиту захвалност свима који су помогли да настане књига, пре свега директору Завода Александру Драгишићу, како на идеји да се уопште једна оваква монографија код нас објави, тако и на великој подршци током припреме и израде ове књиге која је захтевала ангажовање и велике напоре тима људи, затим рецензентима ‒ др Методију Велевском (Скопље, Македонија) и Горану Секулићу (Завод за заштиту природе Србије), као и другим бројним сарадницим који су дали велики допринос и помогли при изради ове књиге. На објављивању монографије о белоглавом супу честитали су и изразили своје задовољство због оваквог издавачког подрухвата Завода и присутни гости, Слободан Наградић, директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, БиХ, Синиша Митровић директор Центра за природне ресурсе «Натура» (управљача СРП «Клисура реке Трешњице»), орнитолог Војислав Васић и шеф ренџерске службе «Резервата Увац д.о.о». Марко Обућина. Из њихових навода, могло се закључити да ће овом представљању уследити промоције књиге широм Србије, али и ван њених граница.

Због великог интересовања јавности, изложба фотографија „Природа Србије 2014“ изложена је у галеријском простору Установе културе „Пароброд“ у Београду. Изложба ће трајати до 17. марта 2015. године.

_____________________________________________________

„Белоглави суп је једна од највећих летећих врста птица на свету, са распоном крила до 280 cm и са тежином која достиже 11 kg. Врста је прилагођена искључиво исхрани угинулим животињама, првенствено крупним папкарима. Има изузетно важну санитарну улогу у природи, у сузбијању заразних болести код домаћих и дивљих животиња. У потрази за храном лети искључиво једрећим и клизећим летом, при чему троши веома малу количину енергије. Због свог изгледа и понашања - исхране угинулим животињама, предмет је разних веровања - од веровања да су божанска бића, до тога да су бића која доносе смрт и несрећу. Разне фигуре белоглавог супа у старом Египту су често представљале највећа божанства - богињу Некхбет и богињу Мут. Такође, фигуре двоглавог белоглавог супа се срећу као симболи и код средњовековне српске властеле од 12. до 14. века (код Мрњавчевића, Немањића, Лазаревића и Чарнојевића) који у суштини представљају двоглавог белоглавог орла (који је преузет као византијски симбол снаге и моћи државе). Белоглави суп је, као већина лешинара, угрожена врста на већем делу ареала. У целом свету популација белоглавог супа износи око 40 000 парова. После великих акција заштите у Србији је бројност подигнута на око 145 парова. Борба за њену заштиту у Европи и свету траје пуних пет деценија. Она се наставља са истом неизвесношћу“ (из излагања Братислава Грубача).

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.