Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Код Блаца пронађени остаци „праисторијског слона“ старог око пет милиона година

Налаз је откривен када се Радисаву Степановићу из Блаца, приликом поткопавања вертикалног засека брда у близини своје куће, указала прегршт крупних костију, фосилних остатака за које је одмах закључио да заслужују пажњу стручњака. Обавештени су археолози Народног музеја „Топлица“ и представници Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине општине Прокупље, који су један део костију откривених у одрону седимената са падине профила сместили у просторије Музеја.

На основу обиласка локалитета, палеонтолог Завода констатовао је да је на отвореном геолошком профилу, који је изграђен претежно од плиоценских кластичних седимената са прослојцима глиновито-лапоровите серије, откривена једна крупна, делимично оштећена, рамена кост - хумерус (сл. 1) и неколико ситнијих фрагмената скелета.

Палеонтолошком анализом добро очуване круне кутњака (Molar М3) (сл. 2) као и морфометријском анализом дугих костију и фрагмената карлице, утврђено је да фосилни остаци откривених костију припадају врсти Dinotherium giganteum из реда Proboscidea (сурлаши). Овај „праисторијски слон“ са висином око 4,5 m и тежином око 10 t спадао је у ред најкрупнијих сисара који су живели у плиоцену пре око 5 милиона година. Имао је кратке кљове повијене ка унутрашњој страни које су расле из доње вилице за разлику од мамута и данашњих слонова којима кљове расту ка предњој страни из горње вилице. Био је добро прилагођен за живот у шумским областима.

Поред стручног рада, уприличен је сусрет са председником општине Блаце Иваном Бургићем који је показао велико интересовање за ово најновије откриће.

С обзиром да се у близини овог локалитета налази Споменик природе „Пребреза“ који представља јединствен локалитет остатака сисарске фауне из геолошке историје Србије и региона, поред недавно откривених фосилних остатака мамута код Виминацијума, оваква открића представљају велику могућност за унапређење локалне заједнице и подстицај за даље унапређење научно-истраживачког рада, едукације као и проширивање туристичке понуде и атрактивности краја.

Услед неповољних временских услова, није обављено детаљније проучавање геолошког профила и фосилних остатака, па је у наредном периоду планиран наставак проучавања овог јединственог налаза.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.