Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

БИЉКЕ ОД МЕЂУНАРОДНОГ ЗНАЧАЈА У ФЛОРИ СРБИЈЕ

Промоција књиге и постера „Биљке од међународног значаја у флори Србије“, одржана је 13. марта у Установи културе „Пароброд“ уз присуство бројних представника стручних и научних институција из области ботанике и заштите природе.

Публикација „Биљке од међународног значаја у флори Србије“ групе аутора: Верице Стојановић, Саре Рилак, Ивне Јелић, Ранка Перића, Марка Сабовљевића и Предрага Лазаревића, намењена је како ботаничарима, да их мотивише да истраживању ових врста посвете више пажње, тако и свим корисницима и заинтересованим странама, како би проширили сазнања о биљкама које расту у њиховој околини, а о чијем очувању посебно брине Европа. У књизи је приказано 70 врста биљака и један род, кроз кратак опис њихове биологије и екологије, препознавања, фактора угрожавања и дистрибуције. Текстуални део прати фотографија и цртеж врсте са картом распрострањења. Истоимени постер намењен је најширем кругу јавности, са циљем да, пре свега, нађе своје место у учионицама и кабинетима школа широм Србије, како би наши најмлађи могли да распознају биљке од међународног значаја које расту у нашој земљи, као део њиховог образовања за еколошки одоговорне и активне грађане. Издања је уредила и за штампу приредила мр Верица Стојановић, сарадник Завода.

У свом обраћању учесницима промоције, помоћник директора Завода за заштиту природе Србије Горан Секулић истакао је да публикација, представљајући врсту водича за лакше распознавање врста на терену, има за циљ да сваког заинтересованог посебно упозна са основним постулатима система европских заштићених подручја Natura 2000 и обавезама Србије према ЕУ на овом пољу. Горан Секулић је овом приликом честитао тиму аутора и сарадника који је на челу са уредницом мр Верицом Стојановић реализовао публикацију која је значајан инструмент за даљи рад у картирању станишта биљака од међународног значаја код нас.

О значају издања говорио је др Ненад Секулић стручњак Завода за заштиту природе Србије испред тима рецензената, кога су чинили и професор доктор Дмитар Лакушић са Биолошког факултета Универзитета у Београду и др Петр Рот из Републике Чешке. Др Ненад Секулић је истакао да је „публикација, иако изашла у року од 7 месеци, ипак резултат десетогодишњег рада на уносу и геореференцирању литературних и теренских података о биљним врстама који се налазе у ботаничком шифарнику информационог система Завода за заштиту природе Србије и који представљају само део од укупно унетих 124.000 налаза врста пројектованих у 5375 тачака и полигона, као и на литературним, хербарским и непубликованим подацима којима располаже Покрајински завод за заштиту природе“. И овом приликом истакао је да „наша мисија није само да испоштујемо међународне обавезе као што је успостављање Натура мреже у Србији, него и да се бринемо о другим угроженим, ретким и рањивим врстама које су присутне у Србији, не само о Натура врстама као што је српска рамонда Ramonda serbica, него и сестринској врсти - Наталијиној рамонди R. nathaliae која то није, али јесте исто толико значајна, и то не само на националном, него и на међународном нивоу.“

Уредница публикације мр Верица Стојановић је , захваливши се ауторима и сарадницима који су учествововали у изради садржаја, картографских приказа и фото материјала, указала да су посебно за ову публикацију израђени цртежи 40-ак врста биљака чији је аутор херпетолог у Заводу мр Растко Ајтић. Верица Стојановић је овом приликом истакла и да је књига резултат реализације истоименог Пројекта кроз међународни програм NatuRegio Balkans који реализује Алфред Топфер Академија из Немачке.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.