Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О врстама на IUCN Црвеним листама

IUCN, Завод за заштиту природе Србије и Комерцијална банка организују у петак, 20. марта у 17:00 часова, отварање изложбе „Сачувајмо чудесне врсте“, поводом обележавања 50 рођендана IUCN Црвене листе угрожених врста, у KomBank Art холу (Македoнска 29. Београд).

Изложба посвћена IUCN Црвеној листи представља богату збирку информација о угрожавајућим факторима са којима се суочавају врсте, о њиховим еколошким потребама, стаништима и о мерама заштите које је потребно предузети у циљу смањења или спречавања степена изумирања.

Посетиоци изложбе имаће прилику да сазнају чињенице о заштити животиња како у свету, тако и код нас. Само неке од информација које посетиоци могу добити су: да је дабар једно време нестао из Србије и да су све три врсте корњача које живе у Србији процењене као угоржене.

Врсте су у прошлости изумирале одређеном динамиком – једна врста на милион, сваке године. Данашњи степен изумирања је од 100 до 1 000 пута већи од историјског просека и превазилази еволуциони потенцијал врста. Ипак, изумирање није једини проблем, јер иако су врсте присутне у дивљини, њихов број може пасти на ниво одакле нема повратка и нестанaк је неизбежан. Стога, овом изложбеном поставком, желимо да скренемо пажњу јавности да човек мора да постане свеснији о утицају који има на врсте са којима дели Планету.

Изложба ће трајати до 24. марта, а улаз у KomBank Art хол je бесплатан.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.