Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

ОШ Владислав Рибникар: када змија гостује

На позив Основне школе „Владислав Рибникар“, 18. марта 2015. за више од стотину ђака ове школе организовано је предавање о гмизавцима Србије, које је одржао херпетолог Завода мр Растко Ајтић.

Уз срдачну добродошлицу директора Снежане Кнежевић и помоћника директора Сање Терић, а затим гостопримство и помоћ наставника Маријане Годан, одржана су два предавања посвећена јунаку који је често, сасвим неоправдано, на лошем гласу и неомиљен међу људима – змији. Међутим, овог дана све је било другачије. Заинтересовани ђаци, жељни да чују о дивљим животињама из природе, упијали су објашњења о томе зашто и како се изучавају гмизавци, шта све представља претњу овим животињама, и зашто је важно да оне опстану у природи. Змије су заштићене врсте, а шта то значи, херпетолог је објаснио у низу примера, а затим се о овоме повео живи разговор који није успео да прекине ни звук школског звона. Пажљива публика показала је да је од страха од змија много јаче разумевање да се природа мора очувати, а животиње заштитити у царству дивљих врста. – Шта мислите, шта би требало да радимо како бисмо сачували и заштитили змије? – питао је Растко Ајтић своје слушаоце. Одговора је било разних, предлога добронамерних, али један ученик је лаконским одговором помогао да се брзо објасни суштина – Па најбоље ћемо их заштити ако не радимо ништа! Ако им људи што мање сметају и што мање мењају средину у којој живе, стигло је објашњење. Ускоро потом, уследило је чуђење, а затим одушевљење. – Ко се боји змија? – питао је Растко, и неколико руку појавило се у ваздуху. Затим се из малог платненог џака појавио још један гост школе, кукурузни смук, доброћудна, дружељубива змија необичне светло-наранџасте боје. Неверица је брзо прошла, и ђаци су се утркивали да дотакну мирољубиву животињу. И они који су имали највећу бојазан, ускоро су се разоружано дивили њеној љупкости и шарама. Страх је нестао, али су већ следили други часови, уз обећање да ће Завод и у неким другим акцијама уприличити нове образовне садржаје.

Да су ученици ове школе прави заштитари природе, показало нам је и папирнато цвеће пободено у зеленим алејама у близини, са поруком да рибникарци моле своје суграђане да чисте иза својих четвороножних љубимаца и чувају зеленило. Природа може да се воли и у срцу Града.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.