Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

На Међународном сајму „ЕCО ЕXРО 2015“

У Београду, 19. и 20 марта одржан је по пети пут Међународни сајам „ECO EXPO“, у циљу подстицања напредка зелених технологија код домаћих произвођача и иноватора и размене професионалних искустава и знања из заштите животне средине, одрживе пољопривреде, енергетике и зелене градње. Земља партнер овогодишњег Ецо Еxпо сајма на коме су свој рад представили бројни излагачи из Србије и региона, као и конференције о циркуларној економији и управљању отпадом била је Немачка.

Развој „зелене економије“ један је од приоритета Владе, а циљ је стварање услова за успостављење одрживог развоја, повећање конкурентности привреде и заштиту животне средине, истакла је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић отварајући Међународни сајам енергетике и заштите животне средине „ЕCО ЕXPО“. Она се заложила за промену националног система финансирања заштите животне средине, кроз формирање Фонда, који би средства од такси и накнада усмеравао за те намене и припрему пројеката, за чију реализацију ће средства обезбедити ЕУ. У оквиру свечаног отварања, присутнима се обратила и Стана Божовић, државни секретар Миниситарства за пољопривреду и заштиту животне средине поручујући да су на овом плану изазови велики али да ресорно министарство има капацитете да успешно реализује неопхдне задатке за испуњавање стандарда ЕУ за животну средину.

Овим поводом амабасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм је нагласио да је екологија важан сегмент у процесу преговора о прикључењу Србије ЕУ. Амбасадор Вилхелм је истакао да ће Србија до 2019. године морати да инвестира 550 милиона евра у пројекте за управљање отпадом, а до 2030. године да уложи 3,3 милијарде евра у системе за пречишћавање отпадних вода. Реч је о великим трошковима, али се на тај начин стварају услови за здраву животну средину. Осим тога, улагање у екологију допринеће привлачењу нових инвестиција, што ће позитивно утицати на економски развој земље, закључио је немачки амбасадор.

У оквиру сајма одржана је и дводневна конференција „Циркуларна економија и управљање отпадом: изазови и перспективе за Републику Србију“. У оквиру конференције представљене су информације о најновијим трендовима и економски исплативим моделима управљања отпадом, који су доступни свим грађанима и који су складу са заштитом животне средине. Концепт циркуларне економије се залаже најпре за смањивање стварања отпада, његову поновну употребу путем рециклаже и стварање енергије из отпада. Конференција је послужила као платформа за остваривање сарадње и партнерства између Немачке и Србије у области рециклаже и поновне употребе отпада.

Завод за заштиту природе Србије представио је рад у области заштите природе на заједничком штанду са Градским секретаријатом за заштиту животне средине града Београда. Постиоци штанда поред информација везаних за активности у заштити природе могли су упознати издавачку делатност Завода и погледати победничке фотографије за 2014. годину, са сталног фото конкурса “Природа Србије”.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.