Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Употреба ГИС алата у заштити природе на међународном форуму

Представник Завода, стручњак за информационе технологије, учествовао је у раду међународног ГИС форума који је одржан од 18. до 20. марта 2015. године у Загребу и Ровињу, Хрватска. Већ традиционални скуп, ове године посвећен је практичним решењима и иновацијама на пољу ГИС технологије. Скуп је организовало предузеће „GisData“, водеће у региону за израду софтвера за потребе географских информационих система.

Међународни ГИС форум окупио је стручњаке из ове области из земаља у региону - Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, Мађарске, како би се упознали са најсавременијим решењима и могућностима примене географског информационог система у различитим развојним областима.

Током Форума, учесници су имали прилике да размене искуства из практичне примене ГИС алата у свакодневном раду, како државних установа различитог делокруга рада, тако и приватних компанија које користе ову технологију. Посебна пажња посвећена је коришћењу ГИС алата у циљу убрзавања процеса рада и одлучивања. Међу новинама на Форуму, било је и коришћење мини летилица (мини дрон и квадкоптери) у снимању терена и убрзавању процеса картирања комбиновањем технологија – снимци из ваздуха уз одговарајући софтвер.

Стручњак Завода Жељко Тодоровић између осталог, учествовао је у радионици о ГИС решењима за потребе екосистема, воде, ваздуха, пољопривреде, шума и заштите природе. Уз радионичарски рад о могућностима примене ГИС алата у овим областима, створена је прилика и за упознавање са искуствима из околних земаља, као и најсавременијим тенденцијама њихове примене у заштити природе.

Да је заштита природе имала своје посебно место на Форуму, потврдила је и посета јами Баредине у оквиру програма скупа, где је, на самом терену, представљен један од начина одрживог коришћења заштићеног подручја.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.