Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Обележен Међународни дан шума

Међународни дан шума, 21. март, Завод је обележио 20. марта 2015. организовањем акције едукативног карактера у Миљаковачкој шуми заједно са Градским секретаријатом за заштиту животне средине града Београда, ЈП „Србијашуме“ ШГ „Београд“ и Општином Раковица, и учешћем у акцији пошумљавања на Ади Циганлији у оквиру пројекта „Једно дрво за једног ратника“.

У Споменику природе „Миљаковачка шума“, на дан посвећен шумама градски челници симболично су засадили десет стабала јавора, и тиме још једном истакли значај пошумљавања, али и опредељеност Града Београда, односно Секретаријатa за заштиту животне средине, да штити и унапређује зелене површине Београда.

Након што се Миљаковачком шумом заорила „Химна шуми“ у извођењу хора Основне школе „Иво Андрић“, за ученике свих основних школа на подручју општине Раковица организован је еко-квиз о познавању Миљаковачке шуме као заштићеног подручја. Како би се помогло учесницима квиза да буду што успешнији са својим одговорима, стручњак Завода Биљана Крстески представила је укратко Миљаковачку шуму као једну од седам заштићених градских шума посебне намене. Један од преосталих делова некадашњих храстових шума на овом подручју, Миљаковачка шума је издвојена у градском језгру, на јужном делу Града у општини Раковица. Представља комплекс сладуново-церових шума, и станиште је многих биљних и животињских врста. Међу дрвенастим врстама истичу се храст сладун, цер и китњак, ту су и бројне зељасте врсте, а од присутних животиња ту су свој дом нашла и два трчуљка који су на светској листи угрожених врста, раније и бели адмирал, лептир који је био симбол Миљаковачке шуме - било је објашњење Биљане Крстески где су се крили и одговори за еко-квиз. Захваљујући својим карактеристикама и повољном положају у урбаној средини, Миљаковачка шума је значајно подручје заштићено 2010. године као Споменик природе и подручје треће категорије, односно локалног карактера, на површини од око 85 хектара.

Захваљујући овом уводу, али и добром предзнању о заштићеној шуми у свом окружењу које су ђаци овом приликом показали, брзо се дошло до победника еко-квиза, који су за успешно учешће награђени ДВД издањем Завода. Након тога, уследио је шумарски вишебој са едукативним контекстом о еколошком и одрживом управљању шумама. Најспретније и најуспешније екипе у шумарском вишебоју које су освојиле прва три места биле су ОШ „Никола Тесла“, ОШ „Ђуро Јакшић“ и ОШ „Коста Абрашевић“. Наташа Панић, руководилац Групе за образовно-издавачку делатност Завода, након такмичарског дела, уручила је представницима победничких школа награде, образовни сет издања Завода о природи.

Додатне информације о Споменику природе „Миљаковачка шума“ можете преузети у оквиру рубрике ИЗДАЊА – публикације за преузети на сајту Завода где се налази тематски лифлет.

У оквиру пројекта „Једно дрво за једног ратника“, поводом Међународног дана шума, започета је акција пошумљавања на Ади Циганлији симболичном садњом храста лужњака, на месту у чијој близини се налази заштићено станиште гљива. Поред министра Министарства правде, градоначелника Београда и директора ЈП „Србијашуме“, у овој акцији учествовали су представници других надлежних органа и установа, као и представник Завода, др Драгана Остојић. Овом приликом, поводом Дана шума, она је још једном указала на значај зелених оаза као што је Ада Циганлија за опстанак биолошке разноврсности, дивљег света у урбаним условима, и очување животне средине и здравља људи.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.