Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Угасите светло - „Сат за нашу планету“

Са позивом да искључивањем светла осветлимо проблем, и ове године међународна организација Светски фонд за природу – WWF, 28. марта у више градова Србије организује акцију „Сат за нашу планету“.

Централне манифестације у оквиру акције „Сат за нашу планету“ биће одржане у суботу, 28. марта 2015. године, од 20:30 часова до 21:30, на Тргу Републике у Београду, Тргу слободе у Новом Саду и у Нишу на Нишком кеју.

„У суботу, 28. марта у 20:30 часова по локалном времену, стотине милиона људи на свим континентима, у 24 временске зоне, искључиће светла у оквиру акције „Сат за нашу планету“, коју организује WWF – Светски фонд за природу. Иницијатива „Сат за нашу планету“ настала је 2007. године у Сиднеју, а већ 2009. и Србија се прикључила овој манифестацији.

– Већина експерата се слаже да ће климатске промене изазвати већу учесталост екстремних климатских последица као што су поплаве, клизишта, пожари и суше. Неопходно је да у свакодневном животу бринемо о животној средини која нас окружује, да смањимо еколошки отисак, односно ублажимо утицај нашег начина живота на природу – изјавила је Душка Димовић, директорка програма WWF-а у Србији. – Од критичне важности је смањење емисије гасова који појачавају ефекат стаклене баште, енергетска ефикасност и примена еколошки прихватљивих решења за производњу енергије. Позивамо све грађане да искључе светла у суботу 28. марта и укључе се у акцију „Сат за нашу планету“ – додала је Димовић.

Прошлогодишња акција је по броју учесника надмашила рекорд – обележена је у 160 земаља у преко 7000 градова.

Централне манифестације у оквиру акције „Сат за нашу планету“ биће одржане у суботу, 28. марта 2015. године, од 20:30 часова до 21:30, на Тргу Републике у Београду, Тргу слободе у Новом Саду и у Нишу на Нишком кеју. У Београду ће овом приликом на Тргу Републике бити организована изложба у мраку под називом „Искључи светло, осветли проблем“, а наступаће и дечји хор „Колибри“. Посетиоци ће моћи да погледају изложбу у мраку, заправо окретањем педала на стационарним бициклима „осветлиће проблем“ и видети панеле на којима су приказани проблеми узроковани климатским променама“.

Додатне информације:

Александра Стаменковић, WWF Communications Officer, 069 10 30 260, astamenkovic@wwfdcp.org

Невена Спасић, Chapter 4 Communication Consulting, PR Consultant, 065 34 47 196, n.spasic@chapter4.at

http://wwf.rs

https://www.facebook.com/WWFSerbia

https://twitter.com/WWFinSerbia

Преузимање материјала:

http://wwf.panda.org/sr/sat_za_nasu_planetu/materijali/

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.