Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Светски дан вода обележен у Нишу

Ове године, Радна јединица Завода у Нишу придружила се ЈКП „Naissus“ у обележавању Светског дана вода. Дана 23. марта организована је акцији под називом „ШЕТЊА ЗА ВОДУ“, чиме се и Град Ниш уписао на светску мапу градова који на посебан и организован начин обележавају овај дан.

Акција „ШЕТЊА ЗА ВОДУ“ представљала је централну манифестацију у овиру обележавања Светског дана вода. Око 350 ученика нишких основних школа, чији су радови одабрани на ликовном конкурсу, окупило се на Тргу Краља Милана. Уз пратњу организатора, посебно опремљени за ову прилику (ранчеви, мајице, качкети и флашице воде) кренули су у шетњу ка изворишту Медијана, како би се бар на овај дан поистоветили са својим вршњацима који због недостатка пијаће воде у њиховим земљама свакодневно прелазе по више километара.

На изворишту Медијана, деца су обишла једно од девет језера, физичко-хемијску лабораторију, као и фабрику воде (пумпе, бистрачице, командни пулт) и том приликом се упознали са начином и техником добијања воде за пиће у Нишу. Након тога, стручни сарадници Завода, Драган Нешић и Драгана Недељковић, одржали су две тематске презентације о значају вода и о улози Завода у заштити вода.

Такође, дана 19. марта, на позив основне школе „Радоје Домановић“ из Ниша, сарадници Завода узели су учешће у трибини поводом обележавања Светског дана вода. Одржано је тематско предавање, а затим су сарадници Завода одговарали на бројна питања ученика на тему заштите вода и улоге Завода на заштити природе и очувању био/гео диверзитета.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.