Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

После приказивања у Београду изложба „Сачувајмо чудесен врсте“ на Фестивалу науке у Нишу

Након Београда, где је била изложена у периоду од 20. до 29. марта у KomBank Аrt холу, изложба „Сачувајмо чудесне врсте“, посвећена обележавању 50 рођендана IUCN Црвеним листама угоржених врста сели се у Ниш. Изложбa ће бити поставаљена као део наступа Завода за заштиту природе Србије у оквиру 7. Фестивала науке „Наук није баук“ који се одржава 03. и 04. априла на Електронском факултету у Нишу.

Постиоци Фестивла науке у Нишу, имаће прилику да обиласком изложбе како су истакли отварајући изложбу у Београду Борис Ерг, директор Канцеларије за Југоситочну Европу IUCN-а и др Марио Лукиновић, помоћник директора Завода сазнају многе занимљивости о врстама које морамо да сачувамо и виде фотографије врста које се налазе на Светској црвеној листи, као и оне које су ретке и угрожене код нас. Помоћник директора Завода, овом приликом истакао је и да Завод у сарадњи са научним институцијама ради на истраживању и прикуљању података како би поред Црвене књиге флоре и Црвене књиге дневних лептира ускоро биле објављене и књиге које обрађују кичмењаке наше земље, од којих ће прве бити за водоземце и гмизавце. Уједно најавивши да ће Завод у циљу унапређења рада у заштити природе, ове године бити домаћин Светског конгреса биодиверзитеа и Годишњег састанка директора европских агенција и завода за заштиту природе чланица ENCA мреже и да ће се први пут у нашој историји организовати стручна истраживања биљних и животињских врста на простру манастира Хиландар. Док је директор Канцеларије за југоисточну Европу IUCN Борис Ерг истакао да је „Црвена листа угрожених врста барометар стања живог света и први је показатељ које мере је неопходно предузети како би смо очували природу и њене вредности“.

Посетиоци 7. Фестивала науке у Нишу, на штанду Завода моћи ће да погледају експонате који приказују одлике геонаслеђа источне Србије и ретке биљне и животињске врсте околине Ниша.

Истовремено, у Нишу ће посетиоци 16. Међународног сајма туризма у оквиру 2. Конференције о авантуристичком туризму и активном одмору у природи, имати прилику да сазнају нешто више о у свету популарном програму за туристе „Birdwatching”. Презентацију на тему „Посматрање птица у Србији – страст, нови изазови и спорт“ представиће сарадник Завода, Милош Радаковић. Конференција је заказана за 03. април, са почетком у 11 часова, у VIP сали за презентације спортског центра „Чаир“ у Нишу.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.