Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Програм амбијенталне наставе за основце

Ученици III3 разреда новобеоградске ОШ „Милан Ракић“ су у уторак 24. марта заменили своју школску учионицу просторијама Завода за заштиту природе Србије. Овом приликом деца су у Заводу имала часове предвиђене програмом рада и наставним планом, тако што су из свих предмета као основу за учење имали теме из природе. Како би настава била прилагођена амбијенту и садржајима које су ученици могли да виде у Заводу, часове из српског, математике, света око нас и музичког креирала је њихова учитељица Снежана Милетић. Тим стручњака Завода је реализовао тематске презентације и радионице у заштити природе у координацији Наташе Панић, руководиоца групе за образовно-издавачку делатност, тако да садржај буде адекватан областима и техникама учења за дечји узраст.

Наставни дан у Заводу за ученике III3 ОШ „Милан Ракић“, започео је обиласком изложбене поставке „Заштита природе Србије“. Кроз изложбену постакву децу је провела Маја Радосављевић објашњавајући како се штите природне вредности, шта чини био и гео диверзитет наше земље и које ретке биљне и животињске врсте живе у нашим националним парковима. Нова сазнања, уз вођење њихове учитељице Снежане Милетић, деца су повезивала са градивом из предмета Природа и друштво и Чувари природе, обрађујући теме станишта, ланац исхране и животне заједнице.

О карактеристикама и потреби заштите угрожених врста деца су учила кроз интерактивне образовне играонице: „Еко скакалица“, „Медвеђа стаза“ и „Да ли сам виши од медведа?“, које су водиле Маја Радосављевић и Наташа Панић. Док су деца учила кроз игру, сарадници Завода су имали прилику и да на занимљив начин сазнају шта су ђаци, као нова знања, усвојили током обиласка изложбе. У доброј атмосфери и задовољни показаним знањем и вештинама, у еко играоници деца су наставила са часом српског језика анализирајући песму Бранка Радичевића „Циц – Рибачета сан“.

Посебно интересовање ученика изазвала је и презентација о заштити инсеката, збирке инсеката и музејски експонат стршљеновог гнезда, које је представила ентомолог Александра Затезало. Под утиском презентације о заштити инсеката деца су на примеру песме „Иду мрави“ у Заводу вежбала двотакт на часу музичког и цртала инсекте на часу ликовног. Тема фауна риба је била инспирација за час математике, када су деца учила разломке на примерима односа величине различитих врста риба. Да на часу математике науче и о карактеристикама и угрожености риба, које су им и служиле као основа за постављање задатака, деци је помогао ихтиолог Ненад Секулић.

За показано интересовање и знање о природи, а као подстицај за даље учење, деца су од Завода добила први број Еко забавника „Свет природе“. У знак захвалности што им је омогућено да имају амбијенталну наставу у Заводу, ученици III3 ОШ „Милан Ракић“ су Заводу поклонили своју збирку животиња од пластелина, коју су направили специјалано за ову прилику.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.