Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О значају био и гео диверзитета на фестивалу науке у Нишу

Фестивал „Наук није баук“ одржава се на Електронском факултету у Нишу већ седам година са циљем да заинтересује најмлађе за науку, да подстакне младе таленте и подржи креативне идеје младих. Посетиоци Фестивала ималу су прилику да се у оквиру презентација, поставки, радионица експеримената и предавања упознају са научним достигнућима у различитим областима природних и друштвених наука.

Завод за заштиту природе Србије придружио се Фестивалу по први пут како би посетиоцима указао на значај очувања био и гео диверзитета. Поставку под називом „Сачувајмо природу Србије“ чиниле су неке од ретких врста инсеката, хербарски примерци ретких и угрожених биљних врста. Посетиоци су имали прилику да кроз разговор са стручним сарадницима сазнају о значају ретких врста биљака и животиња као и то да је њихово сакупљање и узнемиравање, деградација и уништавање њихових станишта строго забрањено.

На штанду Завода посетиоци су имали прилику и да се упознају са спелеологом, спелеолошком опремом и радом спелеолога на заштити природе, али и да заједно са геоморфологом Завода проучавају узорке фосила и минерала са простора источне Србије.

За време Фестивала у холу Електронског факултета приказана је и поставка Светске уније за заштиту природе (IUCN SEE) „Сачувајмо чудесне врсте“ посвећена обележавању 50. рођендана IUCN Црвене листе угрожених врста. Изложба је посетиоцима Фестивала пружила бројне информације о угрожавајућим факторима са којима се суочавају биљне и животињске врсте, као и о мерама заштите које је потребно преузети у циљу њиховог очувања. Изложбена поставка се може видети и од 22. априла у просторијама Регионалног центра за професионални развој запслених у образовању (Париске комуне бб, Ниш).

Више информација о фестивалу „Наук није баук“ можете пронаћи на следећем линку:

http://festivalnauknijebauk.edu.rs/

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.