Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

РАДНИ ДАН ЗА ПРИРОДУ – уклањање инвазивних врста у Старом Сланкамену

Поводом обележавања Дана заштите природе у Србији, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Завод за заштиту природе Србије, Покрајински завод за заштиту природе, Општина Инђија, МЗ Стари Сланкамен, ТО Инђија и ЈКП „Комуналац“ – Инђија организују 16. aприла, Радни дан за природу, у Старом Сланкамену.

У циљу очувања биолошке и геолошке разноврсности и промоције природних вредности овог дела Подунавља и уређења шетне стазе као припремне активности за издвајање и номинацију Геопарка „Лесленд“, учесници акције ће уклањати инвазивне дивље врсте, пре свега багремац, на простору између реке Дунав и неогеног одсека у Старом Сланкамену.

Овом приликом, учесници ће механички уклањати багремац и друге инвазивне биљне врсте, премазивати свеже остатке пањева транс-локационим хербицидом и помагати у сакупљању и одвожењу отпада.

Окупљање учесника заказано је за 10:00 часова у Старом Сланкамену у викенд насељу „Заград“ (узводно од Старог Сланкамена), простор испред неогеног и лесног одсека и корита реке Дунав. За све учеснике акције обезбеђени су храна и вода, док је неопходно понети теренску одећу и обућу.

Прес конференција заказана је за 12:00 часова на наменском пункту на платоу испред викендица, када ће на питања новинара одговарати представници Министарства, Секретаријата, Општине Инђија и завода за заштиту природе

У случају лошег времена, уместо радне акције, биће одржан промотивни програм у сали за прес конференције болнице др Боривој Гњатић у Старом Сланкамену, са почетком у 10:00 часова.

Више информација о Радном дану за природу можете наћи у приложеном Позиву са програмом

O дану Заштите природе

За Дан заштите природе установљен је 11 април Законом о заштити природе 2009. године, с циљем да се јавност подсети на значај очувања природе Србије.

За датум је одабран 11. април будући да је на овај дан 1949. године, први пут институционално заштићено природно добро – Споменик природе „Велика и Мала Рипаљка“ у општини Сокобања.

У Србији је тренутно око 6,4 одсто територије под заштитом, а још око два одсто територије је у поступку заштите. До данас је заштићено 464 природних добара, и 2613 дивљих врста флоре, фауне и гљива. Приоритет у заштити природе је повећање процента територије Србије под заштитом, али и примена савремених европских стандарда у успостављању заштите и управљању заштићеним подручјима.

ПРЕУЗМИ ОВДЕ ЛИФЛЕТ

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.