Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Фото сафари у ботаничкој башти „Јевремовац“ и еко квиз

Фото сафари у ботаничкој башти „Јевремовац“ и еко квиз

Поводом гостовања изложбе фотографија „Природа Србије 2014“, сталног Фото конкурса Завода за заштиту природе Србије и Фото савеза Србије у галерији Дечјег културног центра Београд, организована је 14. и 15-тог фебруара радионица о фотографији и еко квиз за београдске ученике. Да учествују у радионици одазвали су се ученици од седам до седамнест година.

Радионицу о фотографији природе водили су фотографи природе Зоран Милутиновић и Виолета Милутиновић. Првог дана реализације радионице, пре изласка на терен, у просторијама Дечјег културног центра Виолета и Зоран Милутиновић објаснили су ученицима како да направе добру фотографију света природе, саветујући их како да се поставе наспрам светлости, како да поставе композицију, како да фокусирају детаљ који желе да истакну на фотографији и сл. Како примена ових правила чини добру фотографију природе показала је директорка галерије Лидија Сеничар на примерима радова са изложбене постваке „Природа Србије 2014“. Након добијених инструкција, радионица је настављена у Споменику природе „Ботаничка башта Јевремовац“, где је организован својеврсни фото сафари у природи. Уз објашњења водича о појединим ретким врстама код нас и у свету које се налазе у Башти, млади фотографи су направили бројне радове кроз које су показали шта су они запазили и како су видели природне вредности и реткости које се овде чувају.

Другог дана радионице у Дечјем културном центру, учесници су представили по свом избору десет својих најуспешнијих фотографија. Да од десет фотографија изаберу једну са којом ће учествовати у Фото конкурсу „Природа Србије 2015“ , помогли су им Виолета и Зоран Милутиновић, имајући улогу стручног жирија. Имајући у виду да по пропозицијама Фото конкурса свака фотографија мора поред имена аутора имати и назив рада, учесници су заједно смишљали назив за одабране фотографије.

Да поред тога што умеју да примете разноврсне детаље света природе, учесници радионице су показали да о природи доста и знају учествујући у Еко квизу, када су решавајући укрштене речи, пузле и лавиринте одговарали на питања о ретким и угроженим врстама у Србији. За учешће у Еко квизу, деца су од Завода добила Еко забавник: Свет природе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.