Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Стручни скуп и изложба „Сачувајмо чудесна створења“

Стручним скупом за просветне раднике и свечаним отварањем изложбе о врстама на IUCN Црвеним листама “Сачувајмо чудесна створења”, у организацији Светске асоцијације за заштиту природе (IUCN), Завода за заштиту природе Србије, Биолошког друштва „др Сава Петровић“ и Регионалног центра за професионално усавршавање запослених у образовању у Нишу је обележен 22. април, Дан планете Земље.

Рад скупа отворила је директорка Регионалног центра за професионално усавршавање запослених у образовању Данијела Марковић, пожелевши добродошлицу учесницима и позивајући стручњаке и просветне раднике на сaрадњу у области еколошког образовања за најширу јавност и све узрасне групе. Присутним наставницима Регионални центар за учешће на стручном скупу доделио је Дипломе које се бодују у систему обавезног стручног усавршавања наставника.

У име Завода за заштиту природе Србије и директора Александра Драгишића, учеснике скупа поздравила је Наташа Панић руководилац групе за образовно-издавачку делатност Заводa, преневши поруку директора Завода да је Србија земља која још увек може да се похвали подручјима са очуваном природом, неизмењеним пределима и значајним степеном очувања биодиверзитета, али и да нас та чињеница обавезује да не понављамо туђе грешке, да правилно вреднујемо, и чувамо то што имамо.

Централна тема скупа биле су Црвене листе, будући да представљају збирку информација о угрожавајућим факторима са којима се суочавају врсте, о њиховим еколошким потребама, стаништима и мерама заштите које је потребно предузети у циљу смањења, или спречавања степена изумирања. О IUCN Црвеним листама говорила је проф. др Јелка Црнобрња-Исаиловић са Природно-математичког факултета у Нишу, истичући значај примене глобално усаглашених критеријума у очувању биодиверзитета.

Учесницима скупа представљене су и биљне врсте од међународног значаја у флори Србије, о којима је говорила мр Верица Стојановић, стручни сарадник Завода за заштиту природе Србије презентујући истоимену књигу. У свом обраћању учесницима она је истакла да је публикација намењена свим заинтересеованим странама за заштиту природе како би проширили своја сазнања о биљкама о чијем очувању брине Европска унија, и да публикација представља стручни водич за распознавање биљака на терену. Књига „Биљне врсте од међународног значаја у флори Србије“ представља један од важних корака у даљем раду Завода на картирању станишта и спровођењу мреже Натура 2000 у Србији.

Рад скупа водила је и модерирала Драгана Недељковић, стручни сарадник РЈ Завода у Нишу.

У складу са централном темом скупа отворена је и изложбена поставка “Сачувајмо чудесна створења” у Нишу. Изложба у холу Регионалног центра за образовање доступна је од 03. априла где су је посетили бројни ученици нишких основних школа са својим наставницима. Чланови биолошког друштва „др Сава Петровић“ предвођени председником Марком Николићем, имали су улогу домаћина изложбе и свим заинтересовасним посетиоцима пружили додатне информације о ретким и угроженим врстама.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.