Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Завод обележио 67. година рада

Завод за заштиту природе Србије обележио је 30. априла, годишњицу свог постојања, заједно са бројним представницима државних органа, управљача заштићених подручја, локалних самоуправа, невладиних и међународних организација и медија, свима онима с којима развија дугогодишњу успешну сарадњу и партнерство у заштити природе.

Поводом 67. година постојања и рада Завода за заштиту природе Србије, директор Завода Александар Драгишић, поздрављајући присутне, у свом обраћању осврнуо се на неке од главних постигнућа Завода, али уједно најавио и будуће активности Завода: -У области у којој делујемо, области заштите природе, морао бих да констатујем да смо учинили значајне, пре свега квалитатативне помаке напред, упркос сложености и озбиљности задатака и циљева које смо поставили. На основу студија заштите Завода повећан је проценат заштићене територије Србије на 6,38 одсто, што представља више него двоструко повећање у односу на претходни двогодишњи период. Ми свакако са овим повећањем не можемо бити задовољни, и очекујемо да ћемо наставити са интензивним радом на повећању броја заштићених природних добара, уз подршку наших сарадника у заштити природе, рекао је директор Завода.

Поред рада на заштити природе, и у многим другим областима делатности ове установе учињени су помаци, чији ће се резултати тек видети у будућности, нагласио је директор. Неки од тих послова који су започети, и који ће бити настављени, јесу истраживања природе и природних вредности околине Светог манастира Хиландар, где Завод има част и привилегију да први пут у 900 година врши истраживања. Завод ће бити домаћин и организатор Светског конгреса биодиверзитета крајем ове године и организатор и домаћин састанка представника европских установа у заштити природе. У току је рад на бројним студијама заштите, што ће све допринети већем проценту заштите, али и унапређењу заштите природе у Србији, рекао је директор овом приликом. – Неће бити лако задржати овакав темпо рада којег смо имали до сада, али ћемо изнаћи могућности да, упркос свим тешкоћама, у томе успемо. Зато ће нам бити драгоцена неопходна подршка у јачању наших капацитета, као и наставак добре сарадње коју смо остварили са бројним установама и организацијама – закључио је Драгишић.

Честитке Заводу и жеље за даљим успешним радом и сарадњом изразио је и Борис Ерг, директор Програмске канцеларије IUCN за југоисточну Европу, који је овом приликом уједно најавио да ова канцеларија ускоро добија регионални карактер, ширећи своје деловање на читав регион источне Европе и централне Азије.

Као што је то већ традиција приликом обележавања годишњица Завода, председница Управног одбора Снежана Ристић и директор Завода Александар Драгишић уручили су захвалнице запосленима Завода који обележавају јубилеј, десет година рада у Заводу, уз најбоље жеље за остварење даљег напретка у раду.

Учесници Дана отоврених врата за природу имали су прилику да погледају и прво приказивање спота који је у функцији позива за учешће на III Светском конкгрсу бидиверзитета који се одржава у Србији и спота за фото конкурс који се организује као део реализације Конгреса. Аутор спотова је стручњак Завода Миливоје Крвавац, а текст говори глумица Аница Добра.

Завод за заштиту природе Србије свој дан, 30. април, прославио је под слоганом – Дан отворених врата у Заводу за заштиту природе Србије, па су постери штампани за ову прилику присутним гостима представили главне теме у активностима Завода, а такође била су изложена и издања Завода, међу којима и најновија - монографија „Белоглави суп“, публикације „Биљке од међународног значаја у флори Србије, „Приручник за сакупљање заштићених дивљих врста биљака, животиња и гљива“ и друга.

Изјаву директора Завода, поводoм обележавања дана Завода можете преузети овде

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.