Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Отворен Извиђачки центар „Горски цар“ Одреда извиђача „Свети Сава“

Одред извиђача „Свети Сава“ 25. априла 2015. године, обележио је 15 година успешног рада, отварањем Извиђачког центра „Горски цар“ у селу Гараши, код Аранђеловца.

Отварање je обележила садња храста на месту на коме се налазило заштићено стабло храста цера под којим је наш књижевник Светолик Ранковић написао роман „Горски цар“, по коме је извиђачки центар назван. Центар је смештен у старој, али добро очуваној школи у којој се удобно може сместити и боравити 30 извиђача и садржи простор за подизање шаторског насеља, санитарни чвор, купатила, воду струју и др.

На свечаности је посебно истакнута улога Центра у ангажовању Одреда извиђача „Свети Сава“ у реализацији програма за децу и младе који живе у Установи за децу без родитељског старања у Звечанској улици у Београду.

Свечаности су присуствовали представници Скупштине општине Аранђеловац, Завода за заштиту природе Србије, Туристичке организације Аранђеловац, МЗ „Гараши“, Народног музеја Аранђеловац, Иницијативног одбора за оснивање одреда извиђача у Аранђеловцу и братских извиђачких одреда.

Поводом отварања Извиђачког центра и акције садње храста, помоћник директора Завода за заштиту природе Србије др Марио Лукиновић упутио је искрене честитке одреду „Свети Сава“ на 15 година рада и истрајности и да ће отворени Извиђачки центар постати место за још већи успех и нова дружења.

Овом приликом др Марио Лукиновић истакао је да:

„Реализација идеје очувања успомене на Споменик природе „Храст цер – Закус-запис“ потекла од одреда „Свети Сава“, представља диван пример очувања вековних традиција у нашем народу.

Стабло храста цера у Гарашима било је заштићено као споменик природе до 2010. године, када је скинут статус заштите одлуком Скупштине општине Аранђеловац на предлог Завода за заштиту природе Србије, с обзиром да је изгубило репрезентативна својства Споменика природе. Касније је стабло пало и остао само део дебла, услед велике старости и лошег здравственог стања, као и последица трулежи узроковане фитопатолошким и ентомолошким обољењем.

Остатак храста данас представља сведочанство прошлих времена, који „памти" многа зла и добра времена које је наш народ пролазио кроз векове. Место је где се за време робовања под Турцима налазила судница под ведрим небом, о чему говори и инспирација књижевника Светолика Ранковића да напише роман „Горски цар“ из кога се цитиране речи налазе на мермерној плочи постављеној поред дебла: „Под записом великим храстом што се разгранао пред судницом стајаху неколико људи па с чуђењем посматрају драму која се одиграва пред њима“.

Стабло је представљало запис, где су мештани празновали дан у години који су посветили светитељу за испуњење молитви, жеља и заштите, а на педести дан Ускрса, када се одржава литија. Запис који је био активан полако одумире. У традицији нашег народа је да када дође до пропадања записа, односно одумирања услед старости, сушења или пада, да се запис обнавља новом садницом.

Историјски значај овог „светог дрвета", како га је још народ звао, представља везаност мештана за запис о коме сада сведочи само део дебла“.

У име Завода за заштиту природе Србије, помоћник директора др Марио Лукиновић захвалио се организаторима акције што новом садницом храста чувају успомену на споменик природе и светињу села и ЈП „Србијашуме" које су подржале акцију поручивши учесницима акције „Свима нама желим да се окупимо под овим храстом за много година када он буде у својој пуној снази и када буде заклањао као некад, својом крошњом цео овај плато.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.