Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Трибина у Сомбору – кампања за одговорно коришћење пестицида се наставља

Трећа по реду трибина у оквиру кампање „Чујете и не трујте! Орао пао!“ одржана је 15. маја 2015. у Сомбору, у Едукативном центру за пољопривреднике.

Као и претходне трибине одржане у Оџацима и Апатину, и ова трибина окупила је заинтересоване грађане, представнике локалне самоуправе, различитих организација и медија, како би се указало на проблем и последице тровања пестицидима, и отворио дијалог који би допринео успостављању одговорнијег односа на овим подручјима у употреби пестицида, заштити дивљих врста, али и заштити животне средине и здравља становништва.

Након трибине у згради Скупштине града Сомбора одржан је Округли сто са представницима органа управе и свих осталих организација и субјеката укључених у стручну и правну заштиту строго заштићених врста на републичком, покрајинском и локалном нивоу.

Подршку кампањи и помоћ у организацији трибине у Сомбору пружила је Пољопривредна стручна служба у Сомбору.

WWF – Светски фонд за природу покренуо је кампању за одговорно коришћење пестицида у природи под називом „Чујте и не трујте! Орао пао”. Кампања се реализује уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, а у сарадњи с Заводом за заштиту природе Србије, Покрајинским заводом за заштиту природе, Друштвом за заштиту и проучавање птица Србије и ЈП „Војводинашуме”.

Повод за ову иницијативу су све чешћа тровања строго заштићених животиња као последица тровања пестицидима. Жртве нису само „непожељне” животиње већ у великој мери и угрожене и ретке врсте, попут орла белорепана, али и домаће животиње.

Ради подизања свести јавности о одговорном коришћењу пестицида, биће организоване и трибине за ширу јавност у околини резервата „Горње Подунавље“. Како би и они најмлађи били упознати са овим проблемом, осмишљен је и интерактивни час биологије за ученике основних школа посвећен заштити орла белорепана.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.