Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Поводом обележавања Светског дана биодиверзитета и Европског дана паркова

Поводом обележавања Светског дана биодиверзитета и Европског дана паркова Завод за заштиту природе Србије, Јавно предузеће „Србијашуме“ и општина Нишка Бања 25. маја 2015. године организују промоцију туристичких потенцијала заштићених подручја на територији општине Нишка Бања и стручне монографије „Белоглави суп“ у Централном парку Нишкe Бањe.

Поред представљања могућности за програме одрживог туризма специјалних резервата природе „Сува планина“ и „Јелашничка клисура“ и Парка природе „Сићевачка клисура“, биће организована и изложба годишњих победничких радова на сталном фото конкурсу „Природа Србије 2014“. Изложба фотографија на сликовит начин приказује природне вредности наше земље, која је један од центара биодиверзитета Европе.

Овим поводом учесницима ће се обратити Зоран Видановић, председник општине Нишка Бања, Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије, Александар Стаменковић, директор ШГ ЈП „Србијашуме и мр Данко Јовић, шеф РЈ Завода у Нишу. О монографији „Белоглави суп“, говориће рецензент Горан Секулић, помоћник директора Завода и аутор Братислав Грубач, стручни сарадник Завода.

Уједињене нације су прогласиле 22. мај за Светски дан биодиверзитета у циљу подизања свести јавности о значају биодиверзитета и заштите природе. Теме обележавања Дана биодиверзитета, која обједињује иницијативе у свим деловима света је „Биодиверзитет за одрживи развој“ како би се скренула пажња јавности на чињеницу да разноврсност живота на Земљи представља основ за развој друштва и благостање људи.

У циљу промоције заштићених природних добара и потребе њихове заштите и одрживог развоја EUROPARC Федерација установила је 24. мај за Дан обележавања европских паркова природе. Европски дан паркова први пут је обележен 1999. године, од када се одржавају различити догађаји у част природних добара нашег континента, као и да се заједничким снагама укаже на важност заштите и очувања ових подручја. Тема обележавања Европског дана паркова за 2015. годину је „Природа је наш посао“ (Nature is our business) у циљу указивања на моделе и примере одрживог развоја у заштићеним подручјима, односно да су заштита природе и развој могући у пракси.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.