Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

„Бајфордова шума“ на јавној расправи

На основу покренутог поступка ревизије заштите Споменика природе „Бањичка шума“ коју је израдио Завод, Секретаријат за заштиту животне средине града Београда огласио је јавни увид у акте заштите Споменика природе „Бајфордова шума“ и заказао јавну расправу о заштити овог београдског заштићеног подручја.

Јавни увид у предлог акта о проглашењу заштите, као и Студије заштите Споменика природе „Бајфордова шума“ у Београду, организован је од 4. до 29. маја 2015. Dокумента су доступна на увиду сваког радног дана од 11 до 14 часова у згради Градске управе града Београда (27. марта 43-45, V спрат). Заинтересовани грађани могу се информисати, и давати своје примедбе, све до 29. маја 2015, када ће бити одржана јавна расправа о предлогу акта о проглашењу заштите и Студије заштите Споменика природе „Бајфордова шума“, са почетком у 11 часова (Градска управа, Ул. 27. марта 43-45, V спрат).

Ревизија Студије заштите „Бањичке шуме“ између осталог, подразумева и промену њеног назива. Завод за заштиту природе Србије и Градски секретаријат за заштиту животне средине града Београда прихватили су покренуту иницијативу да ово заштићено подручје добије назив „Бајфордова шума“, у част и захвалност Тимотију Џону Бајфорду, познатом британском режисеру, сценаристи, глумцу, који је не само у култури Србије, већ и у бризи према њеној природној баштини, оставио неизбрисив траг. Проучавао је птице Бањичке шуме дужи низ година, и у периоду од 1986. до 1989. године прикупио податке за око 70 врста птица. Ови подаци су искориштени у поступку истраживања и валоризацијеприродног добра, и касније садржани у Студији заштите Завода на основу које је ово подручје заштићено 1993. године. Проглашавањем „Бајфордове шуме“, одаће се дужно признање, и заувек сачувати сећање на Тимоти Џон Бајфорда, који је као стравствени орнитолог аматер и одличан познавалац птица Бањичке шуме, дао кључни допринос њеној заштити.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.