Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Регионална радионица за стручњаке и инвеститоре „Ветроелектране и заштита животне средине: утицаји на птице и слепе мишеве“

Завод за заштиту природе Србије у сарадњи са Међународном финасијском корпорацијом (International Finance Corparation IFC World Bank Group) и Привредном комомором Србије организује Регионалну радионицу за стручњаке и инвеститоре „Ветроелектране и заштита животне средине: утицаји на птице и слепе мишеве“, 27. маја 2015 у Београду (Привредна комора Србије, Ресавска 13-15, конферецијска сала бр. 2) са почетком у 10:00 часова. Радионица се одржава у циљу проналажења најбољих решења за усклађен развој одрживих извора енергије и заштите природе на примеру планирања и изградње ветро паркова.

Овом приликом представници приватног сектора, државних институција и невладиних организација разматраће моделе за бољу усклађеност пројеката из области обновљивих извора енергије које се реализују у Србији и региону.

Рад скупа отвориће Стана Божовић, државни секретар Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине Србије и Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије.

У оквиру радионице биће промовисани најбољи међународни стандарди из ове области и анализиран кумулативни ефекат ветропаркова на животну средину, као и потреба израде кумулативне процене, координисаног мониторинга и управљање подацима и ризицима пре и након изградње ветро паркова у циљу усклађивања коришћења енегије ветра са циљевима заштите природе. Конкретна решења биће разматрана и на примеру Специјалног резервата природе „Делиблатска пешчара“ где се планира изградња већег броја ветропаркова.

Досадашња искуства земаља са развијеним коришћењем енергије ветра су показала да ветропаркови могу имати утицај на поједине врсте птица и на слепе мишеве. На основу досадашње праксе земаља Европске Уније, може се рећи да се овакви утицаји могу избећи стратешким планирањем и координацијом активности између сектора.

Програм Регионалне конфереције можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.