Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

На састанку руководилаца европских агенција и завода за заштиту природе (ENCA мрежа) одржаном у Београду

16. Пленарни састанак руководилаца европских агенција и завода за заштиту природе (ENCA мрежа) на тему „Обновљиви извори енергије и заштита природе“ одржан је у периоду од 18. до 20. маја 2015. године у Београду. Домаћин овогодишњег пленарног састанка ENCA мреже био је Завод за заштиту природе Србије.

На састанку су разматране теме: политика Европске уније у области обновљивих извора енергије и заштите природе и примери националних политика у овој области. Увод у рад скупа представаљало је излагање директора Завода Александра Драгишића и закључци и препоруке са 15. Пленарног састанка одржаног у Енглеској које је презентовао Peter Brotherton из организације која је била домаћин прошлогодишњег састанка Natural England.

У оквиру појединачних сесија разматрани су утицаји коришћења енергије ветра и воде на природне вредности, методе праћења и процене утицаја као и мере за њихово отклањање или ублажавање. Посебна пажња током дискусије посвећена је кумулативном утицају енергетских објеката на заштиту природе.

Размена искустава у стратешком планирању развоја коришћења обновљивих извора енергије више од 20 учесника из 16 европских земаља представљала је основу за разматрање изазова које поставља пред заштиту природе. Представљена искуства у коришћењу ветра и воде обухватала су питања везана за политику, препоруке и смернице и примере добре праксе у овој области. Док се дискусија о процени кумулативног ефекта односила на примере законских решења и њене примене у пројектима и плановима реализације ветро паркова и мини хидроелектрана.

Излагања која су послужила као основа за рад састанка била су:

1. Opening Speach, Aleskanadr Dragisic (Institute for Nature Conservation of Serbija)

2. Nature protection in Serbia, Aleskanadr Dragisic (Institute for Nature Conservation of Serbija)

3. Summary of 15th ENCA Meeting, Peterborough, Peter Brotherton (Natural England, UK)

4. European Commission Update, European Commission Update, Ian Jardine (EU commission, Belgium)

5. Renewable Energy developments and nature conservation- EU perspective (legislation, planning), Goran Sekulic (Institute for Nature Conservation of Serbija)

6. Country scale- planning, assessment, Harri Karjalainen (Parks and Wildlife Finland, Metsähallitus, Finland)

7. SEE region - status and trends (wind power, mini-hydro power plants), Ana Štrbenac (State Insitute for Nature Conservation, Croatia)

8. SEE region - status and trends (wind power, mini-hydro power plants), Goran Sekulic (Institute for Nature Conservation of Serbija)

9. Wind energy: policy, planning, standards for monitoring/assessment, mitigation, Goran Sekulic (Institute for Nature Conservation of Serbija)

10. Cumulative impacts, Keimpe Wieringa (PBL/Netherlands Environmental Assessment Agency, The Netherlands)

Завршницу састанка представљао је IUCN Workshop о систему заштите природе и управљању заштићеним подручјима у земљама ЕУ на примеру Велике Британије, Финске и Француске. Скуп за заинтересовану јавност одржан је под називом “Заштита природе у Европи Данас: од финских тресетишта до медитеранских лагуна“ у организацији Светске асоцијације за заштиту природе IUCN и Завода за заштиту природе Србије.

У оквиру састанка званичници институција за заштиту природе из Европе имали су прилику и да посете Специјални резерват природе „Засавица“.

Списак учесника састанка можете преузети овде.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.