Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О европским искуствима у заштити природе на ENCA састанку

У оквиру састанка руководилаца европских установа за заштиту природе (ENCA), 20. маја 2015. године у сали Пароброда, Београд, одржано је предавање на тему „Заштита природе у Европи данас: од финских тресетишта до медитеранских лагуна“, у организацији Завода и Програмске канцеларије IUCN са седиштем у Београду.

Како је истакао Борис Ерг, директор Програмске канцеларије IUCN, поздрављајући скуп, састанак представника европске мреже установа за заштиту природе показао се и као јединствена прилика за организовање интерактивног предавања присутних европских експерата о савременим искуствима у заштити природе. Горан Секулић, помоћник директора Завода, истакао је велики значај упознавања са актуелним праксама у заштити природе у европским земљама, са различитим решењима питања која се, без обзира на специфичности земаља, свуда постављају када је реч о заштити природе и управљању заштићеним подручјима, као и на значај међусобне размене знања и искустава и успостављања дијалога у овој области.

Систем заштите природе и позитивна искуства у Енглеској представили су стручњаци Peter Brothetron и Jessa Battersby из Велике Британије, о заштити природе у Финској овом приликом говорио је Harri Karjalainen, Финска, док је Naik Faucon, Француска, представила систем заштите природе у својој земљи, као и нека од актуелних проблемских питања којима се баве заштитари у Француској. Предавање је било интерактивног карактера, па су стручњаци из иностранства одговарали на бројна питања заинтересованих учесника, што је потврдило успешност и значај одржавања оваквог скупа. Након занимљивих предавања и једнако динамичне дискусије, остао је општи утисак да се свака од ових развијених европских земаља одликују специфичним системима заштите природе и особеним начином управљања заштићеним подручјима, али да се могу пронаћи и многе заједничке теме, нарочито у проблемима који се јављају када је реч о функционисању и управљању заштићеним подручјима, различитим притисцима на природу и екосистемским услугама. Коначно, упркос различитостима, на основу излагања европских експерата могло се уочити да очување природе и успешно управљање заштићеним подручјима непосредно зависе и од укупног друштвено-економског развоја земље.

Помоћник директора Завода др Марио Лукиновић позвао је овом приликом присутне на скупу да учествују у раду Светског конгреса биодиверзитета којег Завод организује заједно са Global Scientific Research Foundation, и који ће бити одржан октобра 2015. године на Мокрој гори.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.