Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Промоција туристичких потенцијала заштићених подручја општине Нишка Бања и монографије „Белоглaви суп“

Поводом обележавања два битна датума за заштиту природе Светског дана биодиверзитeта и Европског дана паркова одржана је 25. маја 2015. године промоција туристичких потенцијала заштићених подручја на територији општине Нишка Бања и издања Завода „Белоглави суп“ у Централном парку Нишке Бање. Догађај су организовали Завод за заштиту природе Србије, општина Нишка Бања и ЈП „Србијашуме“.

Догађај је отворио Драган Јовановић, заменик председника општине Нишка Бања истичући значај очуване природе за развој општине и указао на иницијативе које се планирају у циљу унапређења зелених вредности Бање. Присутне је поздравио и Горан Секулић, помоћник директора Завода за заштиту природе Србије, нагласивши потребу партнерског деловања у заштити и активно учешће локалног становништва у управљању и развоју природних добара. У уводном делу програма у име управљача заштићеним подручјима на територији општине Нишка Бања присутне је поздравио Бојан Митић из Шумског газдинства Ниш ЈП „Србијашуме“ и позвао учеснике скупа да заједно организују посете образовног карактера природним добрима.

Карактеристике и вредности заштићених подручја на територији општине Нишка Бања, специјалних резервата природе „Сува планина" и „Јелашничка клисура" и Парка природе „Сићевачка клисура", представио је мр Данко Јовић, руководилац Радне јединице Завода у Нишу. Данко Јовић је у тематској презентацији представио био- и гео диверзитет ових подручја, најлепше дестинације за организовање посета, могућности за постављање стаза за посетиоце, као и активности човека у овим подручјима које угоржавају природне вредности. Да је најбољи пут за реализацију активних мера заштите у управљању овим подручјима спровођење програма одрживог разовја, као што је еко туризам, закључио је овом приликом мр Данко Јовић напомињући да се „на територији Нишке Бање, налазе заштићена подручја која по богатству био- и гео диверзитета превазилазе национални значај и део су еворпског и светског природног наслеђа. Тиме представљају значајан сегмент природне баштине наше земље која је један од центара биодиверзитета Европе“.

Након презентације природних вредности заштићених подручја општине Нишка Бања, одржана је промоција монографије „Белоглави суп“, аутора Братислава Грубача, која по речима рецензента Горана Секулића представља врсту која је симбол заштите природе у Србији. Значај монографије Белоглави суп превазилази национални карактер будући да даје најновије свеобухватне и јединствене податке о врсти, проблематици заштите и даљим тенденцијама у очувању, не само супа већ и птица грабљивица уопште, истако је овом приликом Горан Секулић.

У свом обраћању учесницима промоције аутор монографије „Белоглави суп“, Братислав Грубач захвалио се свим сарадницима који су му помогли да дође до најновијих и аутентичних података, као и фотографија које су допринеле да књига по свом изгледу буде једнако квалитетна као што је и њен садржај. Аутор монографије је учесницима укратко представио значај заштите белоглавог супа како код нас, тако и свету.

Поводом обележавања два значајна еколошка датума Сеник у Централном парку Нишке Бање, представљао је изложбени простор за победничке фотографије у 2014. години, сталног Фото конкурса „Природа Србије“.

Обележавање Светског дана биодиверзитета које је протекло под мотом „Биодиверзитет за одрживи развој“ и Европског дана паркова под слоганом „Природа је наш посао“ у Нишкој Бањи пропратиле су све медијске куће нишког округа.

Тематски лифлет о обележавању ових датума и заштићеним подручјима општине Нишка Бања можете преузети овде.

Репортажу са одржаног догађаја можете погледати на линку http://tvzonaplus.rs/prirodna-bogatstva-niske-banje/

Извештај са догађаја може се видети на линку http://www.belami.rs/video-obelezen-evropski-dan-parkova

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.