Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Отворен Фото конкурс „Вики воли земљу“ за 2015. годину

Викимедија Србија и Википедија на српском језику, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, организују наградни Фото конкурс „Вики воли Земљу“ за 2015 годину. Фото конкурс ће трајати месец дана у периоду од 01. до 30. јуна.

Фото конкурс је покренут у циљу прикупљања фотографија заштићених подручја Србије имајући у виду да Србија има велики број заштићених подручја и то 549 која заузимају 6,38% територије наше земље, али су она углавном непозната и недоступна јавности. Стога се овим пројектом с једне стране жели фотографисати што више природних добара, а са друге допринети повећању јавне свести о очувању природе. Јачање свести јавности о заштићеним подручјима битан је фактор подршке спровођењу акција заштите природе и њиховом одрживом управљању.

Фотографије које ће бити примљене на фото конкурс морају приказивати део или цело заштићено подручје. Како би учесници знали која подручја треба да фотографишу, Завод за заштиту природе Србије омогућио је да на сајту Викимедија Србија буде доступан списак заштићених подручја. На овом списку заштићена подручја су подељена према географској припадности и за свако подручје дат је детаљан приказ о локацији.

У такмичењу на Фото конкурсу „Вики воли земљу“, могу учествовати сви регистровани корисници Википедије на српском језику, који треба да поставе фотографије сачињене пре или током трајања конкурса на Викимедијину мултимедијалну оставу. Стручни жири Завода за заштиту природе Србије одабраће три најбоље фотографије које ће бити награђене викендом за две особе у Велнес центру Каблар, обиласком Овчарско-Кабларске клисуре и вожњом катамараном (у организацији Туристичке организације Чачак), бициклом и двогледом.

У оквиру прошлогодишњег конкурса на глобалном нивоу је прикупљено преко 70 хиљада фотографија од стране три хиљаде учесника, а до сада је пристигло преко 50 хиљада фотографија из целог света. У Србији је на прошлогодишњем такмичењу прикупљено скоро 800 фотографија, које су презентоване на изложбама у Београду, Панчеву, Краљеву и Нишу.

Више о учешћу у Фото конкурсу „Вики воли земљу“ можете сазнати на сајту http://wle.wikimedia.rs/

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.