Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Завод у Параћину на Дану отворених зелених врата

У оквиру недеље посвећене заштити и унапређењу животне средине и манифестације „Дани отворених зелених врата“, која је одржана у периоду од 25. до 29. маја 2015. године у Параћину, Завод за заштиту природе Србије представио је рад у области очувања биодиверзитета.

Дан отворених зелених врата за упознавање становништва општине Параћин са радом Завода одржан је 26. маја у просторијама Галерије културног центра. Овом приликом одржане су тематска трибина и промоције.

Увод у трибину представљала је презентација др Ненада Секулића на тему „Очување биодиверзитета“. Заинтересованим Параћинцима др Ненад Секулић објаснио је поједине сегменте које обухвата делатност заштите биодиверзитета, као што су: истраживања врста и њихових станишта, заштита екосистема и подручја, примена светских конвенција и националне регулативе и спровођење активних мера у заштити и очувању ретких и угрожених врста. Учесници скупа имали су прилику да у оквиру презентације сазнају и о богатству и карактеристикама биодиверзитета Србије у односу на свет и Европу, али и да се упознају са најзначајнијим подручјима са аспекта заштите природе и са заштићеним врстама које живе у околини Параћина. Након излагања учесници су показали интересовање за могућности њиховог доприноса акцијама заштите природе и да сазнају шта они, као заинтересовани грађани, могу да учине у заштити биодиверзитета.

Дан отворених зелених врата у Параћину била је прилика да се прикаже значај ангажовања сваког појединца у заштити природе промоцијом два најновија дела Братислава Грубача, стручног сарадника и орнитолога из Завода, који живи и ради у Параћину. Из богатог заштитарског опуса Братислава Грубача одржана је промоција монографије „Белоглави суп“ и филма „Истраживање дивљег света Монголије“, објављених у издању Завода за заштиту природе Србије. Монографија „Белоглави суп“ представља књигу која садржи најновије податке о биологији, распрострањењу, проблемима у очувању и мерама заштите белоглавог супа. Монографија „Белоглави суп“, настала као продукт вишегодишњег истраживачког рада аутора, својим садржајем и изгледом превазилази национални значај. С друге стране, филм „Истраживање дивљег света Монголије“, приказује његова искуства током учешћа у светској експедицији организованој са циљем заштите степског сокола. Приказана искуства, пре свега у методологији истраживања степског сокола и рада на подизању бројности популације изградњом вештачких гнезда, сазнања су која представљају значајан допринос у реализацији сличних пројеката.

У свом обраћању учесницима трибине, Братислав Грубач се, поред представљања настанка ова два дела, захвалио свима који су му помогли да књига и филм буду објављени. И овом приликом нагласио је значај подршке његових суграђана који су му помогли како учешћем у теренским истраживањима, тако и да резултати до којих је дошао буду објављени у различитим едукативним и промотивним издањима, као што су филм и публикација.

Да манифестација протекне у отварању врата природних лепота и вредности Србије у Параћину, у оквиру пропратног програма Завод је у Галерији културног центра организовао изложбу фотографија награђених радовa у 2014. години са стално отвореног фото конкурса Завода и Фото савеза Србије под називом „Природа Србије“.

Манифестацију одржану у организацији Еколошког образовног центра ЕКОС из Параћина, поред Завода подржали су и СО Параћин, „Холцим“, Факултет за примењену екологију „Футура“, Технолошка школа и медијске општинске куће.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.