Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Очување биодиверзитета на конференцији Зелена недеља 2015

И ове године, од 3. до 5. јуна у Бриселу, одржана је „Зелена недеља“ највећа годишња европска конфренција посвећена политикама заштите животне средине, у чијем раду су учествовали представници компетентних институција и цивилног сектора, међу којима и представници Завода за заштиту природе Србије.

Конференција је тематски посвећена природи и биодиверзитету, што је изразио и њен назив - Зелена недеља 2015 Природа – наше здравље, наше богатство. Наиме, Европска комисија је упозорила да је „у опасности од изумирања готово 15 одсто птица као и 7,5 одсто свих морских врста рибе у европским водама“, те да је задатак конференције „Зелена недеља 2015“ да размотри узроке ових кретања и начине борбе против смањења биодиверзитета.

Ова актуелна европска опредељења изразили су први потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс и Повереник за животну средину, поморска питања и рибарство Кармену Вела у својим поздравним речима на отварању Конференције. „Морамо сачувати биодиверзитет Европе, јер он подупире квалитет нашег живота и наше привреде, наше здравље и богатство. Треба да, уместо да само скрећемо пажњу на проблеме, да се померимо ка активнијој бризи и превентиви. Сада, када прети опасност биодиверзитету, морамо га заштитити на прави начин, односно наћи начине како да побољшамо деловање политика животне средине и применимо их тако да се не угрозе циљеви веома значајни нашим грађанима“, истакао је у свом уводном обраћању први потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс. Више је, како је истакао Кармену Вела, природа потребна нама - него ми њој.

У раду конференције организовано је 28 тематских сесија и око пет радионица. Предавања су се претежно односила на успостављање одрживих система заштите животне средине. Такође важан аспект предавања односио се и на повезивање природе и биодиверзитета с различитим секторима као што су пољопривреда, зелена архитектура и грађевинарство, туризам, као и са аспекта одрживог коришћења природних ресурса, социолошког развоја и економије. У оквиру програма рада конференције покренута су многа питања узрока угрожености и нестајања врста, и могућих одговора и наредних корака у очувању биодиверзитета провером политика заштите животне средине и природе.

Овом приликом европски посленици представили су актуелне значајне међународне пројекте, документа као што је најновији Извештај о стању природе Европске комисије, као и најзначајније планове и програме развоја заштите природе и биодиверзитета у Европи и свету. Представници IUCN и BirdLife Europe представили су нова сазнања из ове области, а покренуто је и саветовање на интернету, на тему законодавства и природе: директиве о птицама и директиве о стаништима, које је отворено до 24. јула.

Представници Завода за заштиту природе Србије, др Марио Лукиновић, помоћник директора, и мр Данко Јовић, руководилац РЈ Ниш, активно су учествовали у раду конференције, успостављајући везе и контакте за развијање сарадње и примену европских сазнања, искустава и политика за очување биодиверзитета у Србији.

Поред представника Завода, у раду српске делегације учествовали су представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Покрајинског завода за заштиту природе, а у организацији Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Србији.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.