Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Теренска истраживања Борачког крша за заштиту

Стручни тим Завода овог пролећа изводи теренска истраживања на територији општине Кнић, с циљем стављања под заштиту јединственог објекта геолошког и геоморфолошког карактера на овом подручју.

Изведено теренско истраживање имало је за циљ да се утврде природне карактеристике и вредности стеновитог узвишења Борачки крш, које се налази на територији села Борач, општина Кнић. Овај будући споменик природе геолошког и геоморфолошког карактера представља део магматског комплекса Борач – Котленик који се налази у централној Србији, између Краљева и Горњег Милановца.

Стене Борачког крша су остаци вулканског нека (вулкански облик рељефа који настаје надимањем густих маса киселе лаве) настале током средњег миоцена и старости су око 20 милиона година. Међутим, поред овог природног феномена, јединствени предео будућег Споменика природе „Борачки крш“ додатно оплемењују присутни објекти културне баштине, остаци средњовековног града Борач који је споменик културе од великог значаја, и у подножју Борачког крша Црква архангела Михаила у Борачу са особеним фрескама, и оближње гробље из 17. века.

У овој, трећој недељи јуна, реализује се други теренски излазак којим ће бити додатно сагледане укупне природне вредности будућег заштићеног подручја.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.