Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Уређивачки маратон Викимедије у Заводу

На основу сарадње Завода са Викимедијом, непрофитном невладином организацијом ангажованом на сакупљању, умножавању и унапређивању доступности слободног знања, у Заводу је 23. јуна 2015. одржан уређивачки маратон на тему заштићених подручја Београда. Добровољци у овој акцији тог дана су на основу студија заштите Завода које су им овом приликом дате на коришћење, израдили чланке о заштићеним подручјима Београда.

Уређивачки маратон у Заводу, као и дводневна фото-тура, тзв. „фото-википедион“ по Београду у организацији Викимедије Србије, организују се у оквиру фото конкурса „Вики воли земљу“. Текстови израђени у уређивачком маратону постављају се на Викимедијину мултимедијалну оставу, и допуњују фотографије из фотоконкурса „Вики воли земљу“. На тај начин,сви посетиоци интернета моћи ће, поред фотографија које сликовно сведоче о карактеру и природним вредностима заштићених подручја Београда, да добију и основне информације о њима на основу придодатих чланака.

Фото-конкурс „Вики воли Земљу” (Wiki Loves Earth – WLE) је међународно годишње такмичење које ће ове године у Србији бити одржано од 1. до 30. јуна. То је период када сви корисници с налогом Википедије на српском језику могу поставити фотографије заштићених подручја Србије, од којих ће стручни жири Завода за заштиту природе Србије изабрати три најбоље, а победнике чекају и вредне награде.

Уређивачки маратон у Заводу је за добровољце уједно био прилика да прођу обуку уређивања Википедије, и да савладају поступке усавршавања, допуне и непрекидног унапређивања овог познатог конгломерата слободног знања сабраног на светској мрежи. Ивана Маџаревић из Викимедије детаљно је објаснила све кораке у уређивању чланака на Википедији, и уједно указала на широке могућности за поделу и ширење знања о заштићеним подручјима Београда и Србије, а у циљу развијања и јачања свести о неопходности њиховог очувања.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.