Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Ветрушка у посети заштитнику грађана

Републичка инспекција за заштиту животне средине и Завод 6. јула 2015. добили су позив из службе Канцеларије заштитника грађана за помоћ птици која се обрела у њиховим просторијама.

Одласком надлежних, републичког инспектора Министарства пољопривреде и заштите животне средине Радивојке Лукић и орнитолога Завода Милоша Радаковића у Делиградску улицу, испоставило се да је у питању младунац ветрушке Falco tinnunculus. Ова, у граду најчешћа птица грабљивица из породице сокола, побегла је из заточеништва и спас потражила, ни мање ни више, него код заштитника грађана. Млада ветрушка стала је на прозор службенице Канцеларије и кљуцала у стакло док јој није отворено. Гладни бегунац брже-боље је улетео у просторију и коначно слетео на лап-топ, и карактеристичним ширењем крила и кљуна без много снебивања тражио храну.

Стручним прегледом утврђено је да је птица неповређена, али да је неко узео младу ветрушку са гнездилишта и покушао да је дресира као што се соколи дресирају, о чему сведоче карактеристичне соколарске кожице које су нађене на ногама птице. Ветрушка је привремено смештена у Заводу, где се прати њено стање, ради процене о њеном успешном враћању у природу.

Ветрушка Falco tinnunculus је строго заштићена врста, и свако њено узнемиравање, уништавање станишта, или узимање из природе је противзаконито и кажњиво.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.