Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Хуманост на делу враћа роде

Након што је несрећним случајем настрадао младунац роде, Основна школа „Мајур“ из Мајура, општина Шабац, у најкраћем року изградила је стабилну конструкцију за гнездо чиме је показала искрену бригу за строго заштићену врсту, и овим хуманим гестом вратила роде на кров Школе.

На основу пријаве да је у дворишту Основне школе „Мајур“ пронађена пострадала рода, 24. јуна 2015. обављен је ванредни инспекцијски надзор уз стручну помоћ орнитолога Завода, када је констатовано да је у питању несрећни случај, јер су роде своје гнездо свиле на димњаку котларнице, на лиму изнад самог отвора димњака.

Том приликом обављен је разговор с руководством Школе, где је указано на постојеће ризике и потребне мере како би се дом рода учинио безбеднијим. На молбу директорке Школе Драге Адакалић Томић, орнитолог Завода Милош Радаковић је 26. јуна послао скицу држача гнезда којег би било упутно направити и поставити на оџаку котларнице. Само неколико дана касније, 1. јула, директорка Школе послала је Заводу поруку о израђеном и постављеном држачу гнезда на крову Школе, уз фотографије које документују ову брзу и ефикасну акцију. На основу послате скице стручњака Завода, израђен је метални држач гнезда и постављен на оџаку котларнице, чиме су роде добиле сигурније и удобније место за своје гнездо.

На велику радост Школе која је уложила труд да учини роде безбеднијим, али и заштитара природе који нису очекивали овако брзу и ефикасну реакцију хуманих просветара, родитељски пар рода се већ вратио у свој новосаграђени дом.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.