Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Повратак рода на гнездо измештено са трасе Коридора 10

Гнездо којег настањују беле роде и колонија шпанских врабаца, успешно измештено 25. децембра 2014. на траси Коридора 10 на локацији аутопута Е 75, деонице Владичин Хан – Доњи Нерадовац, добило је поново своје станаре.

Наиме, на иницијативу инвеститора, реализована је акција Завода за заштиту природе Србије и „Коридора Србије“ подржана од стране Светске банке, и гнездо белих рода је премештено са далековода изграђеног у виду бетонског носача висине 18 m на најпогоднију локацију у близини, на стубу висине од 25 m у селу Златокоп.

Након што је гнездо премештено на 30 метара удаљену локацију, праћено је даље коришћење гнезда и реакције његових станара на нову локацију. Очекивања стручњака да ће роде и шпански врапци прихватити нову локацију свог гнезда и на пролеће се поново уселити, показало се оправданим. Након зимовања у афричким пределима, пар рода који се некада гнездио на елетричном далеководу на траси Коридора 10, вратио се у ново, комфорно, високо подигнуто и од опасности од високог струјног напона измештено гнездо. Да гнездо одговара родама, доказало је и присуство подмлатка, два младунца регистрована на гнезду.

На сајту Светске банке објављена је ова вест, уз коментар заменика менаџера Дарка Шубаревића, који је изразио задовољство што је инвеститор тако значајног инфраструктурног пројекта исказао нарочиту одговорност у очувању природног станишта и омогућио овим дивним птицама да се врате на место гнежђења.

Повратак рода, односно успешност акције, доказали су да је премештање гнезда на траси Коридора 10 на локацији аутопута Е 75, деонице Владичин Хан – Доњи Нерадовац добар пример како се сарадњом свих учесника могу решавати проблеми у заштити врста са најбољим исходом.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.