Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

О заштити природе на eко кампу Космај 2015.

Завод је и ове године подржао одржавање студентског еко кампа “Упознај и сачувај животну средину Београда – Космај 2015“, учешћем у реализацији његовог програма. Поред Завода, овај образовни програм Београдске еко асоцијације већ традиционално подржавају Градска управа Града Београда - Секретаријат за заштиту животне средине Београда, ЈП „Србијашуме“, локалне самоуправе и друге стручне и научне организације које сагледавају значај образовања младих у заштити природе.

Другог дана Кампа, 29. јула 2015, студентима са различитих београдских факултета придружили су се представници Завода и Секретаријата за заштиту животне средине Београда. У име Секретаријата студенте је поздравила Јасмина Маџгаљ, заменик секретара Секретаријата, која је истакла значај оваквих иницијатива и очувања природних целина у градској средини, и уједно замолила студенте да постану и остану партнери у овом значајном и увек изазовном задатку очувања природне баштине. Дејан Трипковић из Секретаријата објаснио је поступак заштите природних добара у Београду, и представио активности Секретаријата на унапређењу природе у престоници.

Предавање о биодиверзитету мр Растка Ајтића, херпетолога Завода, у оквиру његовог садржајног и исцрпног излагања, подразумевало је и заједничко размишљање, пропитивање, и унапређење оног што су студенти до тада знали о појму биолошке разноврсности и изазовима његовог очувања. Радионица која је уследила, „Врсте као промотери“ уз вођење Маје Радосављевић, стручног сарадника Завода, навела је студенте да кроз креативно планирање и тимски рад, разматрају различите аспекте очувања заштићених врста, улогу локалне заједнице у очувању биодиверзитета заштићених подручја, и значај промоције и едукације у очувању врста и заштите природе у целини.

Као и ранијих година, Београдска еко асоцијација на челу са Момчилом Томићем показала се као добар организатор и домаћин, а Предео изузетних одлика „Космај“ као право место за образовање младих будућих стручњака о заштити природе.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.