Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Проглашени победници фотоконкурса „Вики воли Земљу“

У изложбеном простору Туристичке организације Србије, 29. јула 2015. свечано су проглашени победници фотоконкурса „Вики воли Земљу“ и отворена изложба најбољих фотографија са овог конкурса. Међу њима, централно место заузеле су фотографије: Парка природе „Голија“ аутора под корисничким називом Палолем која је освојила прво место, Специјалног резервата природе „Увац“ аутора Владимира Мијаиловића која је освојила друго место, и фотографија водопада Тупавица на Старој планини аутора из Пирота под корисничким називом Миксапироси, који је освојио треће место.

Фото конкурс „Вики воли Земљу 2015“, као део међународног такмичења у којем је учествовало 26 земаља, већ другу годину реализују Викимедија Србија и Википедија на српском језику, у сарадњи с Заводом за заштиту природе Србије. Ове године на Викимедијиној остави корисници су поставили 831 фотографију која је снимљена у неком од заштићених подручја Србије. Како би љубитељи фотографије и природе лакше пронашли инспирацију и чаробне призоре заштићених предела и открили и објективом забалежили дивљи свет који ту обитава, помогли су подаци Завода и уређивачки маратон на основу којих су на Википедији постављени спискови заштићених подручја и чланци о њима. Стручни жири Завода (Дејан Вукичевић, Горан Секулић, Милорад Кличковић) издвојио је од постављених фотографија 57 најбољих, а затим изабрао награђене радове који су изложени на фотоизложби.

Филип Маљковић, председник Управног одбора Викимедија Србија, отварајући изложбу, истакао је значај Пројекта за ширење знања и промовисање природних лепота Србије, што је у складу с циљевима ове непрофитне организације усмерене на слободну размену знања. - Наш циљ је да се ова акција шири, и да следеће године пристигне још већи број фотографија, рекао је овом приликом. Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије, поздрављајући присутне, изразио је задовољство што је број фотографија које су учествовале у конкурсу доказао да још увек има мноштво љубитеља природе и ентузијаста, који су својеврсни партнери у активностима на ширењу свести јавности о заштити природе, на чему Завод деценијама ради. Оценио је да ова акција представља велики искорак у промоцији природе Србије, јер је изражен кроз нови формат, светску мрежу као глобални медиј. Овакав, и слични пројекти промовишу природу Србије, али и доприносе информисању јавности и унапређењу свести о заштити природе, као једном од предуслова успешне заштите, истакао је. Он је изразио очекивање да ће учесници овог фотоконкурса својим даљим ангажовањем допринети да се наша природна баштина промовише и ван граница Србије. Људи су све више заинтересовани за природу, да бораве у њој и доживе њене благодети природе, а овакви, заједнички пројекти представљају значајне праве кораке ка бољој промоцији и развијању неких других активности сагласних одрживом управљању заштићених подручја као што је екотуризам, закључио је Драгишић.

Поздрављајући присутне у име домаћина, Весна Раца Радисављевић, помоћник директора Туристичке организације Србије, истакла је могуће бенефите ове акције у смислу коришћења фотографија са конкурса за туристичке публикације, најавила развијање сарадње са Викимедијом Србије, и много активније укључење ТОС-а у ову акцију.

Након отварања фото изложбе, уручена су признања победницима. У име Викимедије Србија, уручена је захвалница Дејану Вукичевићу, једном од тројице чланова жирија Завода, који је имао незахвалан задатак да од толико изванредних фотографија изабере неколицину најбољих. Пре него што су се посетиоци препустили визуелном доживљају фотографија са изложбе, Викимедија је захвалила свим ауторима фотографија на учешћу, и најавила одржавање ове акције и наредне године.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.