Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одговорним понашањем грађана против пожара у природи

Високе врућине и суша који су, нарочито последњих година, карактеристични за летњи период, доносе и повећану опасност од пожара. Пожари у овом периоду могу, услед небриге људи, да проузрокују велике штете са несагледивим последицама по природу Србије.

Својевремено је Министарство пољопривреде и заштите животне средине апеловало на грађане да, током боравка у природи и извођења радова на пољима, не пале ватру на отвореном јер се може проширити и изазвати шумске пожаре чије су штете непроцењиве.

С обзиром да пожари у највећој мери настају услед непажње и небриге људи, неопходно је подсетити грађане, нарочито становнике заштићених подручја и центара биодиверзитета, на одговорно и савесно понашање. Питање је тренутка да на овако високим температурама ваздуха, неконтролисаним паљењем ватре на отвореном простору, односно на местима која за то нису предвиђена и обезбеђена, дође до пожара несагледивих размера и последица. Пожари уништавају не само вегетацију, већ целокупне екосистеме, и биодиверзитет на том простору којем требају године да се од тога опорави.

Управо због опасности од пожара, Управа за шуме ресорног министарства наложила је корисницима шума који газдују државним шумама да предузму појачане мере на заштити шума од пожара у складу са плановима заштите шума од пожара и прописима. Министарство је такође појачало контролу спровођења мера заштите од пожара, како код корисника шума, тако и код корисника ловишта.

Грађани се позивају да, уколико уоче ватру на отвореном или мањи пожар, одмах о томе обавесте МУП - Сектор за ванредне ситуације.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.