Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Инфо пулт за природу на фестивалу Нишвил – Акција засади, па се изненади

На једном од најпрестижнијих музичких фестивала у региону Нишвил џез фестивалу, који се ове године одржава у периоду од 13. до 16 августа, Завод за заштиту природе Србије учествује у више акција којим се промовишу природне вредности и апелује на потребу очувања природе.

Први пут ове године Завод ће имати свој простор и инфо пулт за природу у Нишкој тврђави. Посетиоци фестивала на инфо пулту за природу имаће прилку да се информишу о природним лепотама и могућностима посете заштићеним подручјима југоисточне Србије.

Првог дана фестивала (13. августа) биће представљени Паркови природе „Стара планина“ и „Сићевачка клисура“, као и Специјални резервати природе „Јелашничка клисура“ и „Сува планина“, другог дана (14. август) Предео изузетних одлика „Власина“ , трећег дана (15. август) Споменици природе „Церјанска пећина“ и „Лалиначка слатина“ и четвртог дана (16. августа) Споменици природе „Ресавска пећина“, „Рисовача“ и „Лисине“.

Поред информисања посетилаца о природним вредностима југисточне Србије, на фестивалу ће бити спроведена акција ЗАСАДИ, ПА СЕ ИЗНЕНАДИ. У акицији могу учествовати сви заинтереосовани посетиоци који ће као награду за попуњену анкету о томе колико позанују природу Србије добити кесицу са семенима биљaка. Које су биљке у питању, моћи ће да открију тек када им биљке израсту. Помоћ да утврде којe су биљке добили, могу добити од ботаничара Завода за заштиту природе Србије у Радној јединици у Нишу.

У оквиру инфо простора за природу свакодневно ће се одвијати и програм за најмлађе који ће о свету природе учити играјући се у радионицама: Еко скакалица, Бојанка, Медвеђа стаза, Колико сам висок у односу на тетреба, дабра и медведа и сл.

Акције за природу одивјаће се сваког дана фестивала у периоду од 14:00 до 20:00 часова.

Програм на инфо пулту и простору за природу Завод реализује у сарадњи са ЈП „Србијашуме“ ШГ Ниш и ШГ Пирот, Дирекцијом за изградњу града Ниша, ЈП „Дирекција за грађевинско земљиште и путеве Сурдулице„ ЈП „Ресавска пећина“ и Народним музејом у Аранђеловцу, као управљачима природних добара која ће бити представљена на фестивалу.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.