Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Велико интересовање на фестивалу Нишвил за акције посвећене природи- Откривамо тачне одговоре анкете „Колико познајем природу Србије“

Током трајња интернационалног џез фестивала Нишвил велико инересовање посетилаца изазвао је штанд за природу Завода и управљача заштићених природних добара која се налазе у југоисточној Србији.

На штанду за природу посетиoци су се распитивали како могу да дођу, где да одседну, шта све могу видети и како провести свој боравак у парковима природе „Стара планина“ и „Сићевачка клисура“, пределу изузетних одлика „Власина“, специјалним резерватима природе „Јелашничка клисура“ и „Сува планина“ и споменицима природе „Церјанска клисура“, „Ресавска пећина“, „Рисовача“ и „Лисине“. Неке од вредности и лепота ових природних добара на штанду су приказана кроз пригодан визуелни материјал: постере, фотографије и брошуре, проспекте, мапе и водиче и други промотивни материјал са инструкцијама за посету ових природних добара.

Свет природе Србије, на штанду за природу, представљен је и изложбом годишњих награђених радова за 2014. годину, сталног фото конкурса Завода и Фото савеза Србије „Природа Србије“, уз позив свим заинтересованима да пошаљу фотографије природе на конкурс који је у току за 2015. годину.

Висок ниво свести о потреби очувања природе, Нишлије и посетиоци фестивала показали су и великим одазивом и инересовањем за акцију „ЗАСАДИ, ПА СЕ ИЗНЕНАДИ“. Овом приликом сви који су учествовали у анкети „Колико познајем природу Србије“, добили су кесицу са семинима биљака. Које су биљке добили, сазнаће када биљке израсту, а уколико им буде потребна помоћ да утврде које су им биљке израсле могу консултовати ботаничара Завода.

Будући да су сви учесници показали велико интересовање за тачне одоговре у анкети овом приликом их откривамо.

Тачни одоговири су:

1. У Србији има 459 заштићених подручја

2. На територији града Ниша се налази 16 заштићених природних добара

Нека од ових природних добара су: Парк природе „Сићевачка клисура“, Специјални резервати природе „Јелашничка клисура“ и „Стара планина“, Споменик природе „Церјанска пећина“ и др

3. У Сићевачкој и Јелашничкој клисури расту две ретке биљне врсте значајне за очување биодиверзитета у Србији. То су: српска рамонда и наталијина рамонда

4. Биљка коју називамо „биљка месождерка“ је росуља

5. Највећи број водопада у Србији налази се на подручју Парка природе „Стара планина“

А док су родитељи попуњавали анкету деца су имала прилику да учествују у еко играоници и кроз игру уче о биљним и животињским врстама које су ретке и угрожене на нашим просторима.

Како су посетиоци фестивала одговрили на анкента питања објавићемо ускоро, по обради материјала.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.