Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Знањем ка бољој заштити природних добара Земуна

Градска општина Земун упутила је иницијативу Заводу да подржи и укључи се у програмске активности ове општине на промоцији заштићених подручја Земуна и развијању свести његових грађана о очувању заштите природе и животне средине. Одазивајући се овом позиву, Завод је учествовао у првој од планираних едукативних акција општине Земун која је одржана 21. августа 2015.

У оквиру ове акције, стручни сарадници Завода Милош Вукелић и Дејана Лукић одржали су предавања о СП „Винова лоза у Земуну“ и ПИО „Велико ратно острво“, и то у простору самих заштићених подручја. Предавања је пажљиво пропратила група заинтересованих Земунаца, међу којима и представници еколошких невладиних организација.

Поздрављајући учеснике у име организатора, Ковиљка Стојсављевић је истакла опредељење општине Земун да активно доприноси заштити природе и животне средине бољим информисањем и едукацијом грађана. Проглашењем Споменика природе „Винова лоза у Земуну“ први пут је у Србији стављена под заштиту винова лоза, чокот винове лозе који више од века оплемењује градско двориште у самом срцу Земуна, истакао је овом приликом Милош Вукелић. У поступку заштите утврђено је да је лоза хибридна сорта сортимента Сибел 1000, настала непосредно након пошасти изазване филоксером у виноградима широм Европе. Поред њених биолошких карактеристика, значаја као генетског потенцијала отпорне врсте, једнако је занимљив културно-историјски аспект Споменика природе, који је такође детаљно представио Вукелић.

У оквиру предавања о ПИО „Велико ратно острво“, у сарадњи са управљачем, ЈП „Зеленило-Београд“ учесници су обишле значајне локалитете острва, где их је Дејана Лукић упознала са природним вредностима заштићеног подручја, зонама заштите, и мерама које се примењују у активној заштити.

Одржана предавању су прва у низу предавања која општина Земун планира за промоцију заштиту природе и заштићених подручја на својој територији.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.