Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Акција Завода „У пећину зађи, па се снађи“ на Европској ноћи истраживача 2015

Под слоганом „Засијајмо заједно у ноћи“, 25. септембра 2015. године на платоу у Нишкој тврђави по трећи пут одржана Ноћ истраживача.

Желећи да најмлађим грађанима Ниша и будућим истраживачима, научницима и проналазачима приближи вишегодишњи Пројекат истраживања Споменика природе „Церјанска пећина“, Завод за заштиту природе Србије је припремио занимљив садржај из области спелеологије под слоганом „У пећину зађи, па се снађи“

На штанду Завода посетиоци су имали прирлику да се упознају са спелеолошком опремом, као и спелеолошком техником пењања и спуштања по ужету, која се користи приликом истражђивања пећина и јама. Они који су желели да се опробају на спелеолошком канапу, најпре су морали да реше кратак упитник који је имао за циљ да будуће истраживаче пећина упути у основе спелеологије и спелеолошке опреме.

Осим тога, посетиоци су на штанду могли заједно са геоморфологом и спелеологом Завода да проучавају узорке фосила, минерала и пећинског накита, као и да сазнају нешто више о њима. Биолози Завода су малишанима кроз занимљиву еко радиноницу и игре попут еко скакалице, медвеђе стазе, игре меморије, слагалице, представили неке од ретких и угрожених врста биљака и животња које живе и расту код нас.

Организатори дешавања у Нишу су тимови Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу, Електронског факултета Универзитета у Нишу и гимназије Светозар Марковић из Ниша, у сардњи са научним и стручним сарадницима из многих инситуција, факултета и невладиних организација.

Европска Ноћ истраживача први пут је обележена 2005. године када су широм Европе на градске тргове и улице кроз бројне интерактивне и забавне активности истраживачи показали случајним пролазницима колико је наука узбудљива и занимљива за нас.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.