Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Позив на европски викенд посматрања птица

Највећа међународна организација за заштиту птица Bird Life International и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије позивају заинтересоване да током викенда, 3. и 4. октобра 2015. искористе прилику да посматрају птице селице које у великом броју напуштају своја станишта у Европи и полећу ка топлијим крајевима. Поводом селидбе милиона птица ка својим зимовалиштима у Африци, широм Европе планирано је неколико хиљада излета и догађаја у вези са праћењем сеобе птица.

Научна студија коју је почетком године објавио BirdLife International, како се наводи у њиховом саопштењу, показује да 25 милиона птица селица годишње буде убијено око Средоземља. Чак и да птице селице успеју да преброде ову огромну препреку, све их и даље чека негостољубива пустиња Сахара и остале опасности на путу, и то два пута годишње. Партнерске организације мреже BirdLife International у региону Средоземља борбу против беспотребног убијања птица ставиле су на врх својих приоритета у раду.

За све птице селице најважније је да постоје одговарајућа гнездилишта на северу, да се очувају селидбене станице, омогући безбедан прелет на сеоби и одговарајућа зимујућа подручја. Циљ Европског викенда посматрања птица јесте да подигне свест о чудесној сеоби птица и њиховим потребама на гнездилиштима, селибеном путу и зимујућим подручјима у Средоземљу и Африци. Овај догађај служи и да се прикупе посматрања о бројности птица и њихових посматрача који се преко националних достављају европском центру. Прошле године учешће је узело 38 држава Европе и средње Азије које су организовале 1.184 догађаја на којима је више од 33.000 људи дошло да посматра и броји птице. Пребројано је невероватних 7,5 милиона птица, што је највећа бројност још од 1993. године, од како овај догађај постоји.

Координатор овогодишњег догађаја је организације Vogelbescherming Nederland (BirdLife партнер из Холандије), која је задужена за прикупљање извештаја са терена.

За више информација у вези са EBW 2015. птица и план догађаја посетите

www.eurobirdwatch.eu,

- FB: https://www.facebook.com/pticesrbije

- FB event: https://www.facebook.com/events/1505787076399992/

- Twitter: https://twitter.com/BSPSS

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.