Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Промоција монографије „Белоглави суп“ у Требињу

Издање светског стручног домета Завода за заштиту природе Србије „Белоглави суп“, аутора Братислава Грубача, представљено је 02. октобра 2015. године у Музеју Херцеговина у Требињу.

У поздравном обраћању публици, у име домаћина промоције Слободан Наградић, директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслеђа Републике Српске, истакао је да монографија „Белоглави суп“ као највећи самостални издавачки подухват Завода за заштиту природе Србије и последњи у низу издања којим Завод кроз своју издавачку делатност, праћену образовно-промотивним активностима, прати и подржава стручне послове у заштити природе.

Аутор монографије Братислав Грубач, стручни сарадник Завода за заштиту природе Србије истакао је новинарима да се ради о књизи у којој је представљен генерални општи преглед белоглавог супа у свету и представља једну од најкомплетнијих књига на ову тему у целом свету. Књига је настала на основу остварене сарадње и размене информација са другим експертима, заштитарским и стручним институцијама, управљачима природних добара и појединцима који су помогли овај рад, рекао је аутор монографије.

Представљајући монографију, Братислав Грубач је објаснио да је дело настало у циљу да се „изнесе комплетан преглед живота и проблема заштите ове интересантне, угрожене и симболичне птице на један стручан и приступачан начин, која би била увод у даља истраживања и заштиту угрожених врста код нас, на Балкану и шире“. И овом приликом, истакао је да на Балкану тренутно живи 400 парова белоглавог супа на подручју Србије, Македоније, Хрватске, Бугарске и Грчке. На подручју Требиња су у току акције да се насели Република Српска са птицама из аутохтоне популације, односно Босна и Херцеговина, што би био спектакуларан успех на локалном нивоу, имајући у виду капацитете са којима се располаже. Прво што је потребно је да се уради јесте отклањање негативних фактора, односно спречавање тровања и обезбеђивање довољне количине хране.

На промоцији монографије „Белоглави суп“ учествовали су и представници Завода за заштиту природе Србије, др Марио Лукиновић, помоћник директора и мр Данко Јовић, шеф Радне јединице у Нишу у циљу договора о даљим акцијама у реализацији пројекта „Реинтродукција белоглавог супа у Попово поље“. Пројекат реализују Завод за заштиту природе Србије, Завод за заштиту културно-историјског и природног наслеђа, Бања Лука, Република Српска (БиХ) и Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Београд.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.