Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржана Конференција о климатским променама

У Београду је 5. и 6. октобра 2015. одржана Конференција „Дијалог о климатским променама у Србији – у сусрет конференцији у Паризу“, која је окупила званичнике, представнике државних органа, организација и установа, односно све оне који су својим деловањем укључени, или заинтересовани за питања од значаја за креирање и спровођење друштвеног одговора на климатске промене. У раду Конференције учествовао је и представник Завода, Марија Трикић, начелник Одељења за природна добра.

Конференција је одржана у контексту активности уочи климатског самита који ће бити одржан од 30. новембра до 11. децембра ове године у Паризу. Поред министарке Министарства пољопривреде и заштите животне средине Снежане Богосављевић, ученсицима на Конференцији обратили су се Њ.Е. Кристин Моро, амбасадорка Француске у Србији, Ирена Војачкова-Солорано, Стална представница UNDP-а у Србији, Њ.Е. Мајкл Давенпорт, Шеф Делегације ЕУ у Србији и Њ.Е. Алекс Дитман, амбасадор Немачке у Србији.

Министарка Богосављевић је у свом обраћању, између осталог, истакла да је Србија међу првих десет земаља у јуну доставила Секретаријату Оквирне конференције УН о промени климе своје Национално утврђене могућности смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, те да је, у циљу ефикасније адаптације на измењене климатске услове, али и подизања нивоа јавне расправе у овој области, Министарство израдило публикацију: „Загрејавање усева – како одговорити – Промене климе: шта то значи за пољопривреду Србије.

У оквиру рада Конференције више од 20 стручњака из области климатских промена, одрживог развоја и јавних прописа, представило је иницијативе на нивоу Републике Србије у овој области, са посебним освртом на значај међународних и домаћих мера за српску привреду, законодавство и животну средину. Такође, учесници су упознати са Глобалним оквиром за пружање услуга у домену климатских промена којим руководи Светска метеоролошка организација.

Уз мото Конференције „Време је за акцију“, посебан акценат у борби против климатских промена стављен је на активније укључивање локалне самоуправе, односно грађана са идејама и решењима за допринос смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Конференцију је организовало Министарство пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку ГЕФ, Програма УН за развој (UNDP) и у сарадњи са амбасадом Француске.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.