Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

ОТВОРЕН ТРЕЋИ СВЕТСКИ КОНГРЕС БИОДИВЕРЗИTЕТА НА МЕЋАВНИКУ, МОКРА ГОРА

У Парку природе „Шарган Мокра Гора“, у нарочитом амбијенту етно-насеља Мећавник, јуче је свечано и радно отворен Светски конгрес биодиверзитета у организацији Завода за заштиту природе Србије и Глобалног фонда за истраживање природе (Global Scientific Research Foundation), Индија. У четвородневном раду Конгреса учествују представници 22 земље света са скоро свих континената, који ће својим излагањима, научним резултатима и закључцима на Конгресу, изналазити одговоре науке на проблем све бржег нестајања врста и екосистема на Планети.

Скуп је отворио директор Завода мр Александар Драгишић који је у свом поздравном говору истакао значај очувања биодиверзитета, и уједно захвалио делегатима Конгреса на доприносу развоју заштите биодиверзитата на добробит најшире друштвене заједнице. Директор мр Драгишић је овом приликом нагласио да „неповратни губитак биодиверзитета мења свет који познајемо и директно прети нашем опстанку, због чега управо овај Конгрес има велики значај за све нас који смо ангажовани у заштити и очувању живог света. Конгрес је шанса да се упознамо са најновијим достигнућима у овој области и ретка прилика да се науче, унапреде и усвоје примери добре праксе и остваре промене кроз сарадњу“.

Скуп је у име Владе Републике Србије поздравио проф. др Драган Гламочић, саветник премијера Александра Вучића, и том приликом нагласио подршку Владе Србије настојањима стручњака у заштити животне средине и природе, као и значај организације овог еминентног Конгреса за остварење стратешких циљева у заштити природе.

Делегате скупа поздравио је и проф. др Југослав Николић, директор Хидрометеоролошког завода у име државног секретара Стане Божовић и Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине.

Председавајућа Конгреса др Анита Мохандас, у име Светске фондације за научна истраживања, захвалила се домаћинима и похвалила изузетно добру организацију Конгреса, позивајући делегате да током четири дана рада рада Конгреса размене научне резултате истраживања, знања и искуства у очувању биодиверзитета. Посебно је нагласила да је мисија Когреса уједно и повезивање очувања биодиверзитета и економског напретка у циљу искорењивања сиромаштва.

На Конгресу је, од десет радних сесија колико је организовано, највећи број радова пријављен за теме: Климатске промене и биодиверзитет, Еко туризам и еко системске услуге, као и Биотехнологија и генетски ресурси.

Поводом почетка рада Конгреса, истог дана свечано је у галеријском простору Мећавника отворена изложба најбољих радова са Интернационалног фото конкурса „Биодиверзитет“ и ауторска изложба слика и цртежа ретких врста „Лепота различитости“, академске сликарке Весне Петрић.

Више информација:

Нataша Панић, 066/381-479, natasa.panic@zzps.rs

Бојана Ракочевић, 066/381-636, bojana.rakocevic@zzps.rs

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.