Завод за заштиту
природе Србије

MИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Министарство заштите животне средине

Одржан Светски конгрес биодиверзитета у Србији

III Светски конгрес биодиверзитета одржан у периоду од 26. до 29. октобра 2015. године у етно насељу Мећавник, у Парку природе „Шарган-Мокра Гора“, у организацији Завода за заштиту природе Србије и Глобалног фонда за научна истраживања из Индије окупио је делегате из 22 земље. Делегати су представљајући пројекте у решавању проблема губитка биодиверзитета, истакли да су разлози све бржег нестајања врста веома разноврсни и узрочно-последично повезани, од климатских промена, преко смањивања шумског покривача до загађења и других интервенција човека у природи.

Рад Конгреса су свечано отворили 26. октобра 2015. године мр Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије, проф. др Драган Гламочић, саветник премијера Владе Републике Србије, др Југослав Николић, директор Хидрометеоролошког завода Србије и председавајућа Конгреса Анита Мохантас у име Глобалног фонда за научна истраживања.

Током четвородневног рада у 10 сесија представљена су искуства у спровођењу активних мера заштите угрожених врста широм света од сибирских јела у Русији, шума манга у Индији, преко успеха у реализацији Акционог плана за заштиту лешинара у Србији, до активних мера заштите горила у Уганди. Посебно интересовање учесника изазвао је рад „Интегрална заштита планине Тара са Сушицом и кањоном реке Дрине у оквиру Резервата биосфере „Дрина“, који су као пример прекограничне заштите изложили представници Завода, мр Александар Драгишић, Владимир Николић, др Драгана Остојић и Миливоје Крвавац. Излагања која су такође изазвали велико интересовање су и „Украдена дивљина: Европа као главно одредиште за кријумчарене рептиле“, проф. др Сандра Алтер (Dr. Sandra Altherr, ProWildlife) из Немачке и проф. др Ричарда Примарка (Richard. B. Primack, Head of Conservation and Plant Ecology Labaratory, Boston University) из Америке о најважнијим питањима у заштити биодиверзитета и стандардима за писање успешног научног чланка.

На основу презентованих излагања додељене су награде III Светског конгреса биодиверзитета, када је за најбољег истраживача проглашен стручни сарадник Завода Братислав Грубач за рад на тему „Преглед статуса и заштите белоглавог супа у Србији“.

На основу представљених радова и дискусија, делегати су послали поруку да заштита биодиверзитета и очување разноврсности свих животних форми на Земљи зависи од даљих усаглашавања социо-економског развоја са могућностима и капацитетима природних ресурса Планете.

Током трајања Конгреса, одржане су и две тематске изложбе, најбољих радова са Интернационалног фото конкурса „Биодиверзитет“ у организацији Завода, друштва National Geographic и фирме „Canon“, која је обезбедила награде за ауторе награђених фотографија и ауторских слика Весне Петрић на тему „Лепота различитости“.

Наредни, IV Светски конгрес биодиверзитета биће одржан у Уједињеним арапским емиратима у Дубаију, током 2016. године.

© Завод за заштиту природе Србије - Сва права задржана. Израда сајта: Кио д.о.о.